Gotovo svaki roditelj barem se jednom zapitao stavlja li dijete u krevet u pravo vrijeme. Nedavno je na Facebook stranici jedne američke osnovne škole objavljena tablica spavanja koja je izazvala burne reakcije roditelja

Svi znaju da je spavanje važno za razvoj djeteta. Kad je dijete budno postupno se narušava fiziološka ravnoteža u organizmu pa je spavanje nužno kako bi se ta ravnoteža ponovno uspostavila. “Djeci školske dobi potrebno je 10 do 11 sati sna. To nije čudno budući da školarci imaju sve više obaveza, tu je učenje i pisanje domaćih zadaća, pa treninzi ili, primjerice, glazbena škola”, kaže Ana Karakaš, prof. defektolog.  Ako dijete mora prerano ići na spavanje, opirat će se i trebat će mu dugo vremena da zaspi. Ide li pak prekasno, koliko god brzo zaspalo, drugi dan će biti iscrpljeno. Škola Wilson Elementary iz SAD-a na svoju Facebook stranicu stavila je tablicu spavanja koja je izazvala brojne reakcije i podijeljena je već više od 380 000 puta.

tablica spavanje | Author: Facebook

Tablica točno određuje vrijeme kad vaše dijete treba ići u krevet ovisno o njegovoj dobi, ali i vremenu buđenja. (Buđenje u 6 ujutro ima grešku kod 8-godišnjaka. Moraju se probuditi u 7.30, a ne u 19.30) 🙂  U većini današnjih obitelji oba roditelja rade veći dio dana i večer zna biti jedino slobodno vrijeme za druženje te su djeca duže budna. Tako se stvara i loša navika kasnijeg odlaženja u krevet. Ponekad je krivo i gledanje televizije ili igranje igrica na kompjuteru. Istina je da bi djeca trebala ići ranije u krevet, pitanje je samo koliko.

Donosimo vam nekoliko komentara roditelja i pozivamo vas da nam i vi napišete svoje mišljenje u komentarima članka:

-“Moje mišljenje: vrlo mali postotak školske djece to radi!!” “AMEN!

– Prestanite voditi mališane na večeru u 8, 9 navečer i očekivati da se lijepo ponašaju!!! Oni su umorni i trebaju san! Ne glasan restoran!!” -“Baš – u vašim snovima”

-“To je istina. Moja djeca bude se u 6:30 i moj 8 godina star sin ide u krevet u 8, a 10-godišnjak u 8:30, a to je upravo ono što grafikon kaže. Sjajne smjernice!

-“Ne vidim nigdje ponoć na tablici hahaha!”

Izvor: klokanica
Photo: pixabay.com