Novac iz dječje perspektive

 

Uspješno upravljanje osobnim financijama u današnjim prilikama predstavlja izuzetno zahtjevan posao. Financijsko obrazovanje postaje nužna karika u odgoju djece želimo li im omogućiti da jednog dana, kad odrastu, budu pripremljeni na financijske izazove danas naše, a sutra njihove svakodnevnice. Financijska pismenost morala bi naći svoje mjesto u školskom sustavu, no za sada je uloga učitelja povjerena samo roditeljima koji se uhvaćeni u koštac sa sve jačim pritiskom društva i okoline i strastima potrošačke kulture, i sami teško snalaze. A kad tad i naša će se djeca susresti s minusom na tekućem računu, dugom po karticama, naplatom kredita, kupovinom nekretnine ili nekim drugim financijskim poslom i rizikom. Zato ih već od malih nogu treba poučavati značenju novca, vrijednostima štednje i ulozi kredita kako bi, kad za to dođe vrijeme, znali primjereno postupiti. Nitko ne zna kakvi će se krediti ili mogućnosti ulaganja nuditi današnjoj djeci za 20 godina, no još dok su mali možemo ih poučiti osnovne stvari – što je štednja, a što kredit ili minus, a što plus na računu. Kad malo porastu lakše će shvatiti što su osobne financije i financijska sigurnost, a kad zatreba znat će razlikovati velike i male financijske rizike.

Ne postoji fiksna dobna granica za početak edukacije, bitno je samo da su jezik i način prezentacije prilagođeni njihovoj dobi. Već svojem dvogodišnjaku kroz razne igre možemo približiti temu novca igrajući se dućana ili gledajući slike na novčanicama. Kako dijete raste, njegovo znanje o novcu treba širiti. Svi imamo ili možemo nabaviti kasicu prasicu i početi štedjeti zajedno s djetetom. Naučimo ih da je štednja nešto zabavno i pozitivno dok su još mali. A kad odnesemo taj novac u banku možemo im objasniti da ćemo dobiti i kamate. Odredimo li cilj štednje možda ćemo i sami dobiti motiv više i uvjeriti sebe da, bez obzira na velike životne troškove, možemo uspješnije raspodijeliti novac i još malo uštedjeti.

Raspolagati novcem dijete će najbolje naučiti kada mu uvedemo džeparac, a kada krene u srednju školu, za vrijeme ljetnih praznika, omogućimo mu da samo zaradi svoje novce. Možda mu možemo pomoći da pronađe neki sezonski posao koji će mu pomoći da više cijeni rad i zarađen novac.

Ako zaradi određeni novac ili ga dobije na dar, to je odlična prilika za dječju štednju u banci. Otvaranjem dječje štednje potičemo razvoj odgovornosti kod djece, učimo ih koristiti se karticom, omogućujemo im štednju za neke buduće potrebe. Ukratko – razmišljamo na malo duži rok.

Dječja štednja namijenjena je djeci do njihove 18 godine, a najčešće donosi nešto veće prinose od klasične oročene štednje. Osim mogućnosti oročavanja sredstava, Hrvatska poštanska banka najmlađim klijentima nudi i dječji račun Kockica. To je najfleksibilniji model štednje budući da omogućuje stalnu dostupnost sredstvima na računu, putem bankovne kartice na HPB bankomatima.

Odlučimo li se za štednju ili ne, važno je djecu početi educirati o novcu što ranije. Želimo li ih uspješno pripremiti na financijske izazove koji ih očekuju u svijetu odraslih, potrebno je da od malena znaju što je novac. To je ono što mnogi odrasli nisu naučili na vrijeme.