Uloga roditelja jeste zahtjevna, katkad i naporna, i svakako nosi mnogo odgovornosti. Ali, ona je prije svega nešto što nam obogaćuje život i donosi ljubav i radost. I baš zato fokus treba što češće stavljati na te lijepe stvari, i ne gubiti previše energije na one kojima nismo zadovoljni

Kad radim s roditeljima, bilo individualno bilo u grupi, primijetila sam da je svima zajednička jedna stvar – uvijek svi pričaju o tome gdje su pogriješili ili gdje misle da griješe, a nitko ne kaže što radi dobro.
Kao i u svim drugim područjima života, tako se i u roditeljstvu susrećemo s izazovima, problemima, greškama, ali to ne znači da sve radimo pogrešno. Naprotiv!

Veći dio toga radimo odlično!

Problem je što smo navikli da pozornost usmjeravamo na ono čime nismo zadovoljni, ma koliko to malo bilo, ali nismo stekli naviku da sebe pohvalimo čak ni kada napravimo nešto veliko. Kada vidimo samo greške, lako ulazimo u začarani krug prebacivanja sebi, osjećaja krivice, tuge, možda se ljutimo na sebe, “svađamo” se sa sobom u mislima… Sve u svemu, osjećamo se loše.

 

2. KAKO TO MOGU UČINITI BOLJE?

Ovdje su one druge stvari, one kojima nismo zadovoljni, koje grickaju našu savjest – dakle naše greške. Prva stvar koju napomenem roditeljima kada su greške u pitanju je – da su one najbolji poligon za učenje! Kada smo svjesni da smo negdje pogriješili to nam daje veliku šansu da sljedeći put nešto napravimo drugačije, bolje. Dakle, kada sebi postavite ovo pitanje, vi pomičete fokus s greške na traženje rješenja. Jer, sve dok razmišljate o greškama vi ste zakucani u mjestu, nepotrebno mučite sebe, trošite energiju. Ali, kada razmišljate o rješenju, već nazirete svjetlo na kraju tunela

I za kraj, stvorite naviku da sebi postavljate ova dva pitanja svakog dana. I naučite pohvaliti sebe. Vi ste roditelj i svakodnevno brinete o svom djetetu na najbolji mogući način – budite ponosni na sebe što savjesno i odgovorno odgajate jednog malog čovjeka.

Jačajte osjećaj postignuća, motivacije i tragajte za rješenjima – to je vaš dragocjeni kompas koji će vas (po)držati na roditeljskom putu!

Foto: Unsplash.com

Napisala: Dragana Aleksić

Izvor: Roditelji.hr