Roditeljstvo je postalo sve izazovnije i stresnije, a svemu tome je još pridonijela pandemija i potres koje su mnoge obitelji proživjele.
A zašto je tome tako? Nekada su roditelji imali pomoć baka, strina, ujaka, susjeda. Sada im nema tko uskočiti, a zahtjevi su sve veći. S jedne strane sami si nabijaju brojene obaveze jer misle da to tako treba biti. Tu su i mediji koji svako malo serviraju ideal dobrog roditelja koji graniči sa savršenstvom koji nitko ne može doseći. A onda je tu i društvo koje ih naprosto gura do krajnjih granica.
Kao da sve to nije dosta, dogodila se pandemija koja je obiteljski život prevrnula naglavačke. A jesu li roditelji dobili podršku i savjetovanje kako se nositi s novim izazovima rada od kuće i škole na daljinu, kako motivirati djecu za rad? To je elegantno prepušteno njima da se snalaze kako god znaju i umiju.
Kada smo mislili da gore ne može, dogodili su se potresi i iz korjena stresli svaki atom roditelja. Pa opet, nitko im nije pružio savjet ili im pomogao kako se nositi sa stresom i strahom koji do sada nikada nisu osjetili. Strah koji paralizira i čini svakodnevni život gotovo nemogućim. A morali su biti snažni i neustrašivi tu za svoju djecu.
Međutim, sve te izazove kako one svakodnevne, pa tako i one krajnje nezamislive možemo lakše prebroditi ako znamo kako se s njima nositi. To nisu neke posebne vježbe, dugotrajne meditacije ili pak duboko proučavanje raznih učenja koja dovode smiraj. To su svakodnevni mali rituali koji čine naš um, tijelo i duh jačim i spremnijim za izazove koje nam život donosi. Evo donosimo vam par metoda koje će vam pomoći čim osjetite prve naznake stresa i straha:

 • Duboko disanje. 3 do 5 puta duboko udahnite na nos tako da se trbuh što više napuhne. Tada izdahnite na usta sve dok sav zrak ne izađe, pri čemu možete stvarati ššš zvuk.
 • Nasmiješite se. Kada to učinite živci iz lica šalju impulse mozgu i aktiviraju se kemijski mehanizmi za obranu od stresa. Također potiče lučenje dopamina, endorfina i serotonina koji poboljšavaju raspoloženje.
 • Zagrlite svoje bližnje 20 sekundi. Pokazalo se da takav zagrljaj smanjuje stres i ublažava strah gotovo instantno. 

 

 • Udruge Najsretnija beba Hrvatska i Abeceda roditeljstva pokrenule su Projekt “Obitelj bez stresa” kako bi roditeljima pružile pomoć i podršku u ovo neizvjesno i stresno vrijeme.Biti roditelj u današnje vrijeme je veliki izazov. Dugo radno vrijeme, razne dječje aktivnosti, kućanski poslovi i obiteljske obaveze ne ostavljaju roditeljima priliku za odmorom. Sve to dovodi do konstantnog stresa koji vrlo često negativno utječe na psiho-fizičko zdravlje roditelja i odnose u obitelji. Pandemija i potres još su dodatno potencirali taj stres.
  Besplatna radionica u živo će se održati u utorak 26.10. od 18 do 19.30 sati na adresi Kukuljevićeva 15 u Zagrebu. Polaznike očekuju fini zalogajčići i poklončići.
  Evo što će sve polaznici saznati na radionicama:
  Kako bolje organizirati svoje obaveze i obiteljski život.
  Kako bolje odrediti prioritete.
  Kako naći vrijeme za sebe i kako ono pridonosi smanjenju stresa.
  Koje su to moje potrebe kao roditelja i osobe, te kako ih mogu zadovoljiti.
  Metode kontrole stresa i straha.
  Kako umanjiti tjeskobu.
  Koje su to dječje potrebe u vrijeme kriznih situacija i kako adekvatno na njih reagirati.
  Kako pružiti djetetu adekvatnu pomoć i potporu u kriznim situacijama. Projekt je financijski podržao Središnji državni ured za demografiju i mlade. Projekt traje 6 mjeseci i u sklopu njega će se provoditi:

  • besplatne radionice na području grada Zagreba, Zagrebačke i Karlovačke županije
  • online radionice
  • te će biti snimljeni video klipovi s važnim porukama koje pomažu roditeljima u komunikaciji s djecom i konkretnim savjetima kako se nositi sa izazovima koje je donesla pandemija i potres.

  Na facebook stranicama Abecede roditeljstva   i Najsretnije bebe biti će objavljen raspored radionica.
  Za sve prijave i informacije se mogu javiti na najsretnijabeba@gmail.com

  Voditeljice besplatnih radionica:

 • Iva Brčić, mag.soc/phil.,The Happiest Baby edukatorica, trenerica u radu s asocijativnim kartama koja već godinama provodi razne edukacije na temu odgoja, nenasilne komunikacije, prevencije međuvršnjačkog nasilja. Surađuje s
  fakultetima, te vrtićima i školama. Iva je i stručna suradnica Abecede roditeljstva.
 • Sanjica Ćaćić Hećimović je međunarodno certificirani trener Neurolingvističkog programiranja, family i Wingwave coach. Kroz polikliniku Ribnjak je kreirala udrugu Abeceda roditeljstva te okupila niz stručnjaka koji su na raspolaganju
  roditeljima. Godinama održava radionice na razne teme vezane za komunikaciju.
 • Ovaj projekt financirao je Središnji državni ured za demografiju i mlade