Problemi s čitanjem, pravilnim izgovorom, razumijevanjem jezika i sl. kod djece nisu nikakva rijetkost. Riječ je o određenoj vrsti poremećaja koja može biti stečena ili urođena.

No u svemu tome, važno je na vrijeme utvrditi postoji li problem kako bi dijete pravovremeno krenulo s terapijom. Većina roditelja instinktivno može znati ima li njihovo dijete problema s izgovaranjem ili s jezikom. U suprotnom, postoje brojni znakovi koji roditeljima mogu ukazati na problem kao što su:

  • Poteškoće u razumijevanju djeteta
  • Dijete koristi puno manje riječi za razliku od njegovih vršnjaka
  • Mucanje
  • Problemi s čitanjem ili pisanjem

Kada se odlučite na tretman kod logopeda, obavezno o tome razgovarajte s djetetom. Birajte riječi kojima ćete mu objasniti što ga ondje očekuje. S obzirom na činjenicu da su djeca znatiželjna, i vašeg će mališana zanimati kamo ga točno vodite. Pomozite mu, dakle, da shvati što može očekivati. Recite mu da je logopedska terapija posebno sredstvo za poboljšanje određenih vještina. Usporedite to sa satima vježbanja, kuhanja ili crtanja. Baš kao što se neki ljudi usavršuju u navedenim područjima, tretman kod logopeda poboljšat će njegove komunikacijske vještine. Osim toga, pobrinite se da se dijete osjeća ugodno u novom okruženju.

Za većinu djece odlazak kod logopeda jednom tjedno nije dovoljno za razvoj jezičnih vještina. Zapravo, teško je naučiti bilo koju novu vještinu ako se prakticira jedan sat tjedno. Stoga, i roditelji imaju svoju ulogu u svemu ovome. Razgovarajte s logopedom i osmislite aktivnosti koje možete zajedno raditi kod kuće. Osim toga, svakodnevno druženje s djetetom idealna je prilika za vježbanje komunikacije.

Sami posjet logopedu ne bi trebao biti strašan za dijete. Logoped će kroz djetetovu igru doći do željenih podataka. Naime, od djeteta će se tražiti da govori određene zvukove i riječi ili da ponavlja ono što je on rekao. Tako će logoped zaključiti vrstu i težinu poremećaja koji je zahvatio dijete. Važno je napomenuti da se sve logopedske vježbe pa tako i govorne, provode se ovisno o djetetovoj osobnosti i složenosti poremećaja.

Kako bi cjelokupni proces prošao što pozitivnije, u razgovoru s roditeljima logopedi uvijek naglašavaju važnost redovne terapije uz provođenje zadanih vježbi kod kuće. Veliki učinak na rezultate govornih vježbi zasigurno ima motivacija djeteta, ali i roditelja te svakako suradnja logopeda i roditelja.

Osim toga, važno je na vrijeme dogovoriti posjet kod logopeda kako bi se što prije počela primjenjivati adekvatna terapija s ciljem popravljanja postojećih poremećaja govora kod djeteta.

S ciljem podizanja svijesti oko prihvaćanja svakog pojedinca u društvo, važno je govoriti o tome i educirati sve one koji rade s djecom (tete u vrtiću, učitelji u školama). Jedino će se tako stvoriti pozitivan stav, jer različitosti nas trebaju ujediniti.