Odvikavanje od pelena ne mora biti noćna mora , niti pothvat koji traje mjesecima. Potrebno je samo promatrati i osluškivati dijete, jer ono će samo reći i pokazati kad je spremno. To je otprilike između 18. i 24. mjeseca djetetovog života. Tada počinje izgovarati riječi poput mokra pelena, skini pelenu, kaka i slično. To je vrijeme i oponašanja ljudi oko sebe, a posebno roditelja. Djeci su roditelji uzor i žele raditi isto što i oni, pa tako i obavljati nuždu kao veliki. Baš zato često znamo vidjeti dijete koje se kroz igru pretvara da obavlja nuždu kao mama ili tata. Upravo to uvelike može koristiti u odvikavanju od pelena. Mnogi pedijatri savjetuju da dijete promatra roditelja istog spola kako to radi, jer će tako najbolje naučiti.

Međutim, staviti dijete na kahlicu da obavi nuždu kao mama ili tata nije nešto što će ga motivirati. Naime, ono to doživljava kao prekid u nekoj omiljenoj aktivnosti i baš zato se često dolazi do suprotstavljanja. Da bi odvikavanje od pelena išlo što lakše, dijete to ne smije doživjeti kao prekid zabave, već mu cijeli proces mora biti interesantan.

A sve počinje s odabirom tute. Pri čemu bi dijete trebalo odabrati onu koju želi. Ono što si samo odabere će radije koristiti nego nešto što mu se nametne. Također, djetetu treba omogućiti da se upozna s tutom i čemu uopće služi. To može biti kroz igru u kojoj plišane životinje obavljaju nuždu, kroz pričanje priča i slično. Naime, nekada zaboravimo da iako nemaju potpuno razvijen govor, jako puno toga razumiju. A kada se dijete konačno upoznalo s tim novim predmetom i njegovom svrhom, može početi postupno odvikavanje od pelena.

 

Iva Brčić, mag. soc./phil., certificirana edukatorica programa The Happiest Baby