4. Konferenciju Mame&klinci održanu 29. 05. 2021., iz male dvorane poslovnog centra Almeria, sudionici su mogli u uživo pratiti preko YouTube kanala.

Organizatori konferencije udruge Abeceda roditeljstva i Najsretnija beba Hrvatska željele su ukazati na probleme s kojima se roditelji, posebno majke, i djeca nose u vrijeme pandemije, te osvijestiti javnost o njihovim potrebama. Pandemija je potpuno preokrenula školstvo i način učenja. Mnoga djeca su mjesece provela na online nastavi, odvojena od svojih prijatelja i dragih im osoba, zatvorena u četiri zida. Od njih se očekivalo da svladaju razne software, da sami obrađuju gradivo, da budu odgovorna i fokusirana na obaveze u situacijama i uvjetima koji su i za odrasle bili iznimno izazovni.

Kako bi čuli i dječji glas, organiziran je okrugli stol “Pandemija iz dječje perspektive” na kojem su sudjelovali učenici iz Osnovne škole Tin Ujević iz Zagreba i iz 13. Gimnazije iz Zagreba.

iz_dječje_perspektive

Djeca su govorila o svom iskustvu s online nastavom, kako su proživjeli pandemiju, te kako je sada kada su ponovo u školi. Ono što je većina učenika rekla je da je u početku online nastava bila dosta kaotična. Stariji učitelji naprosto nisu imali dovoljno informatičkog znanja kako bi organizirali online podučavanje. Zbog toga su učenici bili opterećeniji jer se od njih očekivalo da sami prolaze gradivo. Međutim, s vremenom, organizacija je bila puno bolja, a učitelji su se snašli u novom načinu podučavanja, te je i usvajanje gradiva bilo lakše. Kada se pak govori o ispitima, oni su bili lakši jer su obuhvaćali manje gradiva, a i bilo je puno lakše varati (ugašenje kamere kako bi se prepisivalo, rješavanje uz pomoć roditelja i sl.).

konferencija panel djece

Ono što su svi jednoglasno zaključili je da je učenje gradiva kroz normalan način nastave puno lakši i učinkovitiji. Razlog tome je drukčiji način komunikacije i razmjene informacija, manje distrakcija i veća angažiranost učenika na samom satu. A to znači da nema potrebe za varanjima i izbjegavanju obaveza. Kod kuće je pak problem u broju dostupnih kompjutera jer su i roditelji radili od kuće, nedostatak vlastitog prostora, te razni podražaji koji ometaju pažnju i koncentraciju.

 

Osim poteškoća u organizaciji online nastave koji su se u početku javili, mnogi su se susreli i s problemom opremljenosti za takav vid nastave (preslab internet, kućanstva bez interneta, bez kamere, nedostatak računala). Neki su pak učenici to koristili kako bi izbjegli obaveze vezane za ispunjavanje školskih zadataka. OŠ Tin Ujević tome je doskočila posudbom tableta svojim učenicima. Osim tehničkim problema, mnogi su se susreli i s prevelikom količinom vremena koje su morali provoditi pred računalom. Kako bi se odmorili, svoje slobodno vrijeme su sve više provodili u prirodi ili u druženju s obitelji (više nego prije pandemije).

Završetak online nastave značio je povratak u školu i poštivanje nekih sasvim novih pravila. Tako recimo, moraju nositi maske na satu. Za što su priznali da ih poprilično smeta. Učitelji ih slabije razumiju, oni slabije razumiju učitelje, manjak zraka, a učenicima sa zdravstvenim problemima, poput astme stvaraju dodatne probleme, međutim uvidjeli su da ih moraju nositi za njihovo dobro. Osim toga, svi odmori su skraćeni na samo 5 minuta i za to vrijeme ne mogu izlaziti iz razreda. Svi satovi su skraćeni s 45 na 40 minuta. Hrana im se nosi u razrede i mogu je jesti i tijekom sata jer su odmori prekratki (čokoladno mlijeko, sendviči – pri čemu je moderatorica zaključila da se nije puno promijenilo od kada je ona bila učenica). Ručak imaju samo u popodnevnoj smjeni i to za vrijeme prvih 10 minuta sata. A pokazalo se i da su učitelji popustljiviji. Mogu jesti i piti pod satom, te puno češće izlaziti iz učione pod satom.

panel djeca konferencija

Ono što su svi potvrdili je da su se veselili povratku u školu zbog druženja iako su znali da ih čeka mnoštvo ispita i dodatna opterećenja zbog toga. Ono što ih je poprilično rastužilo je što ipak neće moći na izlete. To im je uvijek bila prilika za dodatna druženja i nova lijepa iskustva sa svojim vršnjacima.

Moderatorica panela bila je Dea Haberle, odgojitelj.

konferencija mame i klinci