Naš mozak bolje pamti ono što je istaknuto.

Blogerica iz Rusije Tatjana Ivanko objavila je fotografiju iz bilježnice svoje kćerke s kojom vježba pisanje. Kao što vidimo dosjetila se izvrsne metode gdje ističe ono sto je najbolje za razliku od opće prihvaćene metode koju provode učitelji u školama kao i roditelji kod kuće gdje ističemo pogreške.

Koja je razlika između pristupa? Već smo shvatili?

Što dijete vidi ako podcrtamo greške? Posebno ako ih još podcrtamo crvenom bojom? Na što se usredotočilo i što pohranjuje njegova fotomemorija ? Je li dijete vidjelo ovih nekoliko savršeno napisanih slova? Ne! Htjeli mi to ili ne djetetov mozak je upamtio upravo ono neželjeno.

U drugom slučaju, ako podcrtamo ono što je najbolje, još ako to bude u boji koju dijete voli, tada će se dijete fokusirati na ono što je ispravno učinilo! Ne samo da će mozak zapamtiti ono što je dobro već otvaramo djetetu potpuno drugu percepciju učenja, nastojat će podsvjesno ponoviti ono sto je bilo savršeno! Pokrenut ćemo pozitivne emocije. Dijete će biti ti puno više motivirano ako će se truditi ponoviti ono što je dobro učinilo.

Slažete li se?

Sanjica ĆaćićNlp master trener & family coach