KIDS FRIENDLY:  RATOVI ZVIJEZDA: USPON SKYWALKERA, igrani znanstveno-fantastični, 141 min

[osvrt Tihoni Brčić]

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

“Uspon Skywalkera“ zaokružuje epsku sagu o obitelji Skywalker koju kroz tri generacije razdara plesanje između dobra i zla. Jedi vitezovi bili su dio odrastanja današnjih roditelja, koji će rado povesti djecu na završni film “Ratova zvijezda“, ne bi li zajedno proživljavali djetinjstvo. Film prikazuje raznolikost svemirskih vrsta i načina života, ali i o međusobnu povezanosti misterioznom Silom (Force), što su divne teme za razgovor s djecom. Također mogu naučiti da se s nekim stvarima u životu moraju suočiti da bi ih razriješili, radi li se o obiteljskom naslijeđu ili borbi protiv tlačitelja i nepravde. Ipak, film obiluje za malu djecu zastrašujućim likovima i prizorima, a unatoč nasilju bez krvi ima par izrazito uznemirujućih prizora. Ako su već odgledala prijašnjih 8 filmova, posebice najnasilniju Epizodu III, s ovim 9. nastavkom nebi trebala imati problema. Film igra i u multiosjetilnom 4DX formatu, gdje im pomicanje sjedala, mirisi, vjetar i munje u kinu mogu pružiti dodatnu atrakciju. Gledatelji s fotoosjetljivom epilepsijom se upozoravaju da film sadrži prizore s kontinuiranim treptajućim svjetlima.

Za djecu: 9+.

Za roditelje: Film je vizualno raskošan i bogate je priče, pa se lako u njemu može uživati, makar s nostalgijom. Ipak je riječ o završnici legendarnih “Ratovima zvijezda“!

Nasilje: Film sterilno pokazuje nasilje bez krvi, no prisutno je kroz cijeli film – posebice u borbama svjetlosnim mačevima koji vidljivo probadaju ili režu tijela. 

Zastrašujući prizori: Ako zanemarimo indirektno nasilje (npr. cijela planeta se uništi), od direktnih prizora par bi moglo potresti djecu: otkinuta glava jednog vanzemaljca baca se bez emocija na stol kao plijen (iz nje ne curi krv već prozirna tekućina) i topljenje lica usljed korištenja Sile.

Rječnik: U pravoj Disneyevskoj maniri nema vulgarnog rječnika.

Seks: Nema seksualnih prizora, osim nekoliko poljubaca uključujući istospolnih.

Tempo: Dinamičan kroz cijeli film.