Prošlo je dugo vremena otkako sam napisala posljednji tekst … Definitivno, pisanje nije točno redoslijed, pogotovo ako želiš dati svoj autentičan pogled na stvar. Kao i većina mojih prethodnih tekstova, to dolazi iz “posebne prostorije za igru” gdje radim sa svojim roditeljima.

Naime sve je češća situacija, da se roditelji jave zbog potrebe za podrškom jer je dijete previše osjetljivo, plačljivo, razdražljivo u nekim situacijama i agresivno.

Uobičajeni tijek terapijskog postupka je pozvati roditelje, bez djece, na početni razgovor. Vrlo je važno da djeca tada ne budu prisutna jer je potrebno da roditelj ima slobodu iznijeti što više detalja o djetetu, a sa druge strane da dijete bude pošteđeno slušanja o sebi u negativnom kontekstu. Razgovor krene u smjeru razloga za javljanje, uobičajeno uzimanje anamnestičkih podataka kada razgovor teče prirodno, smireno a onda dođe na red izbacivanje frustrirajućih sadržaja na stol. O tome kako se dijete ponaša u različitim situacijama, što je sve uradilo, kakve su im kritike upućene kao roditeljima, što su sve probali, koju literaturu su koristili i teoriju primjenjivali, nekada i gdje su sve dijete vodili … pa eto rezultati su izostali. A sada postoji “izgaranje” u roditeljskoj ulozi i očajanje stvari kakvi jesu.

A onda je pitanje: “Kako biste opisali vaš odnos kao partner?”

Ne rijetko se događa da tada nastane muk, kao zaleđena scena u nekakvom filmu, pa nastupe upitni pogledi partnera međusobno a potom usmjereni i ka meni kao da me prešutno pitaju “Zašto nas sad to pitate? I kakvu vezu to ima veze s onim što smo došli? ” Odgovori koje dobivam su raznoliki, ali ono što obično čujem jest “Daljinski …”.

Zašto je ovo pitanje izuzetno važno?

Već sam pisala o tome koliko su djeca sposobna “čitati” nas, naše osjećaje i kako to djeluje na njih. Kako bih što plastičnije opisala što se događa kod djeteta, krenem od vlastitog primjera. Opišem roditeljima kakve sam manifestacije u tijelu osjetila dok su se moji roditelji međusobno “prepucavali” i “diskutirali” kad sam ja bila prisutna. Opišem im svoj tjelesni odgovor na nelagodu, uz objašnjenje da ja kao odrasla osoba i kao netko tko se bavi ljudskom psihom svjesno znam povezati tjelesni odgovor s uzrokom, kao i da znam pronaći mehanizme da to otpustim. Dijete nije za to sposobno! Dijete je tada u općoj konfuziji i uslijed te zbrke događaju se različite manifestacije neprihvatljivog ponašanja.

Važno je dodati da su u pitanju mlađa djeca, 3 do 6 godina, u fazi razvoja kada vlada egocentrizam u mišljenju i kada djeca shvaćaju kao da je svijet napravljen i usmjeren od njih i ka njima. Dijete percipira sebe kao uzrok dobrih i loših stvari i sve vidi od središnje orijentirane perspektive, od sebe.

Što možemo učiniti?

Za početak, tu ste, OBOJE ste tu jer imate isti cilj da vašem djetetu bude bolje i to već govori da smo svi zajedno na dobrom putu. U terapiji koristimo metode kako bi dijete usvojilo povezivanje akcija i emocija što će mu pomoći u kontroli emocija, ali nam to neće biti dovoljno. Važno je da preispitate sve resurse kojima raspolažete (bake, dede, tete, strine, dadilje i dr.)  da napravite prostora za sebe. Pod tim mislim na vrijeme koje ćete imati za sebe, ali i zajedno. Napravite popis aktivnosti koje ste zajednički radili i zbog kojih ste bili radosni prije no što su stigla vaša djeca. Izađite na večeru, u kino, prošetajte parkom, sjedite na klupi … Pričajte o tome kako ste proveli dan, o vremenu o temama koje vas spajaju i pokušajte ne pričate o djeci.

U okviru terapijskog procesa, pomoći ćemo vam kroz obrazovanje kako se postaviti u određenoj situaciji s djetetom, da otkrijete negativne obrasce unutar obiteljskog funkcioniranja, sve kako bi ponovno bili sretna obitelj.

Dragi roditelji, ne zaboravite da je osim vaše uloge roditelja uloga vašeg supružnika vrlo važna. Sjetite se da ste VI izabrali drugog roditelja za svoje dijete i da je vaše dijete proizvod vaše međusobne ljubavi.  I neka vam to da vjetar u leđa da okrenete jedno novo poglavlje mira i blagostanja u obiteljskom odnosu.

Autor: Maja Antonić

Izvor: priča o vili