dijete mrzi kupanjeAko vaše dijete mrzi kupanje – iskušajte neki od ovih savjeta


Kupanje bebe nije samo “čišćenje”, već se radi o ritualu koji bi bebu trebao smiriti i opustiti prije spavanja te roditeljima omogućiti ugodne trenutke druženja jedan na jedan s bebom. No, je li to uvijek tako? Neke bebe vrište, plaču i otimaju se čim vide da im se sprema kupanac,  a pogled na kadu punu vode izaziva pravu provalu histerije. Neke bebe su takve “oduvijek”, a neke su u određenoj fazi života prestale voljeti kupanje. U svakom slučaju, ako i vaša beba “mrzi” ovaj ritual, u svojoj nevolji definitivno niste usamljeni.

Evo nekih trikova koje možete iskušati kako bi svoju bebu smirili u tim trenucima i koliko toliko uspješno okupali:

Kupajte bebu samo kada je sita, zadovoljna i odmorna

Ako je beba gladna ili premorena za vrijeme kupanja može biti još razdražljivija nego inače. Usto, može povezati neugodan osjećaj gladi i umora s odlaskom u kadu. Potrudite se okupati ju kada nije već na “izmaku snaga” te kada je sita i zadovoljna.

Nabavite jastuk za kupanje

Jastuk za kupanje vrlo je udoban za male izbirljivce. Usto, zbog vode u kadi topao je i bebe na njemu naprosto uživaju te “zaborave” da ne vole kupanje. Usto, mogu bezbrižno prskati rukama i nogama dok se u stvari, odmaraju na svojoj vlastitoj vodenoj “fotelji”. dijete mrzi kupanje

Vodu ulijevajte postepeno

Pokušajte staviti bebu u praznu kadicu, a kadicu stavite u kadu napunjenu vodom. Polako dodajite vodu nekom posudicom, prvo polijevajući bebu po nožnim prstima i onda po malo i po nogama dok ne dođete do kritičnijih dijelova. Plač obično izostane jer kod ove taktike nije puno vode u igri, Neka djeca su jednostavno nervozna kada čuju zvuk vode i vide ju kako teče, pa je pametno sve pripremiti ranije i dočekati ih s gotovim scenarijem.

Pobrinite se da temperatura kupaonice bude ugodna.

Zaboravite na kadu za sada

Nekoj djeci ne odgovara kupanje u velikoj kadi niti u njihovoj kadici. Ako se odbija kupati u kadi i vrišti, pokušajte s drugim mjestom za kupanje – npr lavaboom u kojeg ćete staviti ručnik kako bi bebi bilo što ugodnije. Mnoge bebe se osjećaju ugodnije u manjim prostorima za kupanje. S kadom ponovo pokušajte nekad kasnije.

dijete mrzi kupanje

Skrenite bebi pažnju pjesmicama i razgovorom

Djeci je ponekad jednostavno najbolje skrenuti pažnju s nečega što ne vole kako bi to lakše prebrodila. Zaokupite dijete tijekom kupanja pričajući mu nešto ili pjevušeći, čime ćete ga smiriti, razveseliti, a usput od kupanja pokušati napraviti nešto opuštajuće i zabavno.  Isto tako, možete djetetu opisivati što radite u svakom dijelu kupanja ( npr, sad ću ti oprati ručice, sad ću ti nasapunati trbuščić…) te ga tako pokušati opustiti.

Obratite pažnju na temperaturu zraka i vode

Pobrinite se da temperatura prostorije bude ugodna kao i temperatura vode, jer će tako i kupanje biti ugodnije i opuštajuće. No, nekoj djeci čak zna smetati vruća/topla voda i puno se lakše smire u prohladnoj kupki koju kasnije možete dopuniti toplijom vodom, kada se dijete već udobno smjesti u kadi.

Ako je vaša beba ipak veći ljubitelj topline, dočekajte ju nakon kupanja s ručnikom kojeg ste prethodno ugrijali na radijatoru i odnesite ju u zagrijanu sobu, kako osjećaj hladnoće ne bi stvorio odbojnost prema kupanju, posebno tijekom zimskih mjeseci.

Probajte s tušem

Ako vaša beba nikako ne želi u kadu, probajte s tuširanjem. Jedna mama podijelila je svoje iskustvo. Naime, ona se s malenim tuširala i to na način da ga je svezala u sling nosiljku predviđenu za vodu i onda su to zajedno “obavili”. Njezin sin je, kaže, uživao u kratkim tuševima, dok za kadu nije htio niti čuti.

Držite se rutine

Kupanje pokušajte obaviti otprilike uvijek u isto vrijeme, neka traje jednako dugo, pritom zabavljate dijete igračkama za kadu, pjesmicama. Nakon i prije kupanja također utvrdite rutinu – večera, crtići, čitanje priča…i držite je se. Dijete će lakše prihvatiti “neizbježno” i bolje surađivati ako bude imalo dojam da stvari drži pod kontrolom.

Isprobajte zajedničko kupanje

Neka djeca se u kadi smire tek kada se roditelj kupa s njima. Dodir kože, zagrljaj, prisutnost nekog drugog je na kraju magično rješenje kojim se utiša plač i vrištanje. Zašto ne isprobati i zajedničko kupanje, ako imate tu mogućnost i ako vam vrijeme dozvoljava? Neka se djeca jednostavno boje kade kao takve i kupanje skupa može ih osloboditi njihovih strahova.

foto: Lars Plougmann