Roditelji kolica parkiraju ispred kafića i sat do dva provode pijući kavu. Beba mirno spava na zimskim minusima. Skandinavske bebe svoja dnevna drijemanja provode na hladnom svježem zraku. 

 

Kako provodite zimu s bebom? Jeste li se zatvorili u četiri zida i strah vas je pokazati nos van?

U Hrvatskoj je ostanak unutra s bebom tijekom cijele zime sasvim prihvatljiv. Često ćete od ljudi čuti da hladno vrijeme nije za bebu ili da se nema što izvoditi malu djecu na zimu.

U nekim jaslicama djecu ne vode van od 1. prosinca sve do 1. ožujka.

Istovremeno, na hladnom sjeveru Europe, bebe ubrzo nakon rođenja počinju spavati na hladnom zraku.

Sasvim uobičajen skandinavski prizor su kolica na balkonima i redovi kolica ispred kafića.

Maleni Finci, Danci, Šveđani i Norvežani od ranih dana spavaju i sanjaju na svježem zraku, na temperaturama do -15 stupnjeva.

Finska čak ima i službenu preporuku Ministarstva zdravstva:
Bez obzira na godišnje doba, mnoge bebe spavaju u kolicima na svježem zraku. Djeca bolje spavaju na svježem zraku nego u spavaćoj sobi. To nije opasno za bebu. Nakon što beba navrši dva tjedna s njom možete početi izlaziti na svježi zrak i postepeno povećavati vrijemo provedeno vani.

DOBRI RAZLOZI SKANDINAVSKIH RODITELJA

Spavanje u kolicima, na svježem hladnom zraku, za Skandinavce nije nikakav novi hir već praksa koja prelazi s koljena na koljeno.

Sjevernjacima je jasna sljedeća činjenica: Virusi gripe i prehlade koji kolaju zimi zadržavaju se u zatvorenim prostorijama, a ne na svježem zraku. 

Kako sjeverne bebe već desetljećima odrađuju svoje dnevne snove na svježem zraku kada se živa u termometru spušta do -15 Skandinavci su došli do sljedećih zaključaka:

  1. Bebe koje spavaju vani, čvršće spavaju.
  2. Bebe koje spavaju vani rjeđe obolijevaju od prehlade, gripe i drugih virusa.
  3. Bebe koje spavaju vani kasnije lakše zaspe na novim mjestima.
  4. Bebe koje se izvodi van od najranijih dana povezuju se s prirodom.
  5. Bebe koje spavaju vani od ranih dana kasnije lakše podnose hladnoću.
  6. Bebe koje spavaju na svježem zraku imaju aktivne roditelje. Kasnije postaju djeca koja više vremena provode na otvorenom u igri, a kad odrastu i sami postaju aktivni. Provođenje vremena na svježem zraku doprinosi i boljem psihičkom stanju djece i odraslih.

NIJE LI BEBI HLADNO?

Skandinavci nisu ni ludi ni okrutni. Bebe koje spavaju na svježem zraku jako su toplo umotane.
Pravilo za oblačenje djeteta je topla odjeća: vuna mora biti blizu bebina tijela, beba mora biti umotana u toplu odjeću, a obavezna je i topla vreća za spavanje.

PRAKSA SE NASTAVLJA I U JASLICAMA

Kada djeca jednom krenu u jaslice, praksa spavanja u kolicima na svježem zraku se nastavlja.
Odgojiteljice mališane toplo spakiraju i parkiraju u dvorište laugh

Vrtići na hladnom sjeveru funkcioniraju na sličan način. Djeca gotovo cijeli dan provode vani u vodonepropusnim toplim odijelima, a unutra su na ručku ili ako je stvarno jako ružno vrijeme.

Sasvim drugačiji način rada.

 

Mislite li da bi vaše dijete možda više vremena trebalo provesti vani? Samo ga u Hrvatskoj nemojte parkirati ispred kafića. Doista bi vam mogla doći socijalna služba wink

Izvor: happy-dreams.hr