4. KONFERENCIJA MAME I KLINCI

ULOGA MEDIJA I MENTALNO ZDRAVLJE U DOBA PANDEMIJEDanijel Labaš, prof.dr.sc. – Fakultet hrvatskih studija – Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu

prof Labaš

Na 4. Konferenciji MAME&KLINCI prvo predavanje održao je prof.dr.sc. Danijel Labaš.

 

U uvodu svog predavanja pod nazivom Uloga medija i mentalno zdravlje u doba pandemije profesor navodi novosti u doba pandemije koje su utjecale na živote svih nas: rad od kuće i nastava na daljinu, zatvaranje, promjene životnih navika. Postavlja pitanja:
Kako je pandemija utjecala na našu komunikaciju?
Je li nam informacijski i komunikacijski svijet u kojem živimo bio od pomoći u pandemiji?
Kako je na komunikaciju djece i mladih na društvenim mrežama utjecalo pandemijsko doba?

U svom predavanju profesor Labaš fokusirao se na tri teme. Prva tema je jesmo li svjesni medija oko sebe? Većina nas će se složiti da su mediji i društvene mreže postale sastavni dio našeg života, no u kojoj su mjeri zaista zastupljene predmet je brojnih istraživanja. Prema podatcima iz siječnja 2021. godine u svijetu ukupno je 53% aktivnih sudionika društvenih mreža, a prosječno vrijeme korištenja je 2 sata i 25 minuta dnevno.
Tijekom pandemije sva su djeca u nekom trenutku nastavu imala na daljinu. U predavanju se odgovara na pitanje koje su pozitivne, a koje negativne posljedice medija u odgojno-obrazovnom sustavu.
Također je bilo govora o tome koje su posljedice pretjeranog korištenja medija. Profesor Labaš navodi da uz oštećenje vida, ovisnost o internetu i aplikacijama, ovisnosti o mobilnim telefonima postoje još brojni drugi rizici.
Postavlja pitanje roditeljima znaju li što se doista događa u virtualnom svijetu te znaju li kakvim sadržajima su njihova djeca izložena?
Posebno ističe ulogu 3 relevantna stručnjaka i njihovo područje rada: Shery Turkle, Kimberly Young i Manfreda Spitzera.
Shery Turkle navodi kako smo svi zajedno, ali bez zajedništva. Iako je cijela obitelj kod kuće svatko je na svom pametnom telefonu, na nekom sastanku ili djeca samostalno igraju video igrice. Njezin cilj kao i cilj prof. Labaša je potaknuti na zabrinutost zbog sve veće prevlasti tehnologija u privatnom životu djece i odraslih.

Kimberly Young je svoj rad posvetila ovisnosti. Tko je ovisniji djeca ili roditelji? Kako to izgleda u vašoj obitelji? Kakva je budućnost međuljudskih odnosa? Većina djece će prije poslati kratku poruku nego nazvati. Hoće li se to odraziti na njihovu komunikaciju licem u lice?

Manfred Spitzer govori o digitalnoj demenciji. Ističe kako nas svi elektronički mediji „oslobađaju“ mentalnih napora te tako postajemo o njima sve ovisniji, a naše psihičke sposobnosti slabe. Navodi se i pitanje multitaskinga ili višezadaćnosti koja može dovesti i dovodi do rastresenosti, ovisnosti i nedovoljnoj socijalizaciji. Profesor Labaš također govori o negativnom utjecaju pametnih telefona u obrazovanju, kao i u socijalnom kontekstu.

konferencija mame i klinci

Kroz cijelo predavanje profesor Labaš prikazuje i komentira rezultate brojnih istraživanja, postavlja i odgovara na pitanja navedena u ovom tekstu, ali i na brojna druga.Kao zaključak navodi da medije iskoristimo kao prijatelje koji će nam pomoći u odgoju i obrazovanju, učenju, informiranju, zabavi, te naglašava da naša komunikacija odgaja, a odgoj komunicira.
Cijelu konferenciju možete pogledati ovdje

Organizatori konferencije su udruge Abeceda roditeljstva i Najsretnija beba Hrvatska

Četvrta konferencija „Mame i klinci“ pod pokroviteljstvom je Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba

grad zagreb

Medijski pokrovitelji:
wish mama

she

z1

Hvala Kik Hrvatska koji nam je omogućio  da održimo konferenciju

Kik

Hvala sponzorima što podržavaju društveno odgovorne teme

omni biotic

kotany

segafredo

lola ribar

pip

Tekst napisala: Ana Debogović,

studentica preddiplomskog studija socojalna pedagogije, volonter u udruzi Abeceda roditeljstva.