Konferencija  Mame i klinci

Nažalost, zbog pandemije, ove godine nije se održala četvrta po redu Konferencija “Mame&klinci”. Unatoč neizvjesnoj situaciji, mi i dalje nastavljamo sa svojim radom. Kako bi i dalje pružali podršku i pomoć roditeljima, krenuli smo s besplatnim podcastima sa stručnjacima iz područja poput pedagogije, obrazovanja, psihologije, sociologije, pedijatrije i sl. Naš prvi video se bavio početkom školske godine i kako pomoći sebi i djeci lakše se nositi s neizvjesnošću i stresom. Naša prva gošća je bila Hana Hrpka, prof. psihologije, članica stručnog tima Hrabrog telefona i njegova predsjednica.

Važno je pripremiti djecu

Hana je naglasila da je iznimno važno razgovarati s djecom. Dati im priliku da izraze svoje osjećaje i ono što ih brine. Ali isto tako i da roditelji iskreno kažu kako se oni osjećaju, da su nesigurni i da ne znaju sve informacije. Jednostavno međusobno razgovarati ali bez preuveličavanja ili pak skrivanja stresa. Jer djeca nas promatraju i onda kada se najmanje nadamo, te upijaju sve što govorimo, kako se osjećamo i ponašamo. Isto tako je navela da bi bilo dobro djeci objasniti zašto se treba pridržavati mjera i kako pomažu da se zaštite njima drage osobe poput djedova i baka. Također je istaknula da djecu općenito treba podsjećati na pravilnu higijenu jer ona to naprosto zaborave.

Isto tako, Hana je ukazala na činjenicu da djeca postaju sve više svjesna socijalnog distanciranja i da se kod neke djece može razviti poveći strah i da neće znati kao se ponašati kada se nađu među djecom koja se ne žele držati distance. Toj djeci može se pomoći kroz razgovor i objasni im kako se ponašati u toj situaciji i što reći. Na primjer ako mu je netko preblizu da zamoli da se malo odmakne i sl. Hoće li dijete biti anksiozno ili ne, uvelike ovisi o tome kako su roditelji prenijeli informacije o mjerama, te naravno o karakteristikama samog djeteta. Baš zbog toga, smatra da je važno s djecom razgovarati o svemu, te im je pružiti emotivnu potporu (zagrljaj). Također im ukazati kako se ipak mogu družiti sa svojim prijateljima za vrijeme mjere socijalne distance. Naglasila je da objasnimo djeci da se mogu grliti pomoću virtualnog zagrljaja, poruke ili pak crteža.

Poštujte preporuke stožera

Na samom početku voditeljica stručnog tima Hrabrog telefona spomenula je problematiku omalovažavanja škole i učitelja, te mjera koje je odredio nacionalni stožer. No ako se roditelji i ne slažu s odlukama stožera, da bi trebali taj stav zadržati za sebe. Ako žele da djeca poštuju školu i obavljaju školske obaveze, onda i sami moraju to iskazivati svojim ponašanjem i stavovima. Jer kako možemo očekivati da djeca poštuju učitelje ili se pridržavaju mjera ako roditelji sami ne iskazuju poštovanje prema njima ili imaju negativni stav.

Organizacija vremena i obaveze

Kroz razgovor smo se dotakli i teme vezane za bolju organizaciju vremena i brže obavljanje obaveza. Hana je tu naglasila da je važno raditi na dječjoj samostalnosti, neovisnosti i odgovornosti. Na tome se može raditi tako da se djetetu daju neke odgovornosti. Recimo kroz manje zadatke u kućanstvu i zaduženja. Djeca se tada osjećaju važno i sretno jer su mogli pridonijeti svoj obitelji. To im ujedno pruža i osjećaj samostalnosti. Razvoju samostalnosti i odgovornosti će pridonijeti i traženje dječjeg mišljenja. Tako na primjer, može ih se pitati gdje žele ići na izlet, što žele jesti, kada žele napraviti zadaću, kada želiš da te ispitam i sl.

Naglasila je da je uz sve to i ključno strukturirati dan i stvoriti rutinu. Tada dijete ne gubi vrijeme na organizaciju, već zna što ga čeka. Predložila je da u tu svrhu roditelji s djetetom naprave raspored, ali dijete je to koje se organizira, a roditelj sve to samo prati. I naravno, da bi lakše odradili svoje zadatke, bilo bi dobro usmjeriti se na ono što nas uveseljava. Odnosno, da na kraju neke zahtjevnije aktivnosti stavimo neku koja nas veseli jer tada ćemo i mi i djeca lakše proći kroz dan.

Cijeli video možete pogledati ovdje:

Što je zaista važno znati uoči početka škole?

Što je zaista važno znati uoči početka ove neizvjesne školske godine?Prvi stručnjak kojeg smo ugostili na našoj ovogodišnjoj Konferenciji Mame i klinci je Hana Hrpka, prof. psihologije, voditeljica stručnog tima Hrabri telefon s kojom je razgovarala Iva Brcic u memorijalnoj sobi Dragutina Gorjanovića Krambergera.Hvala Hrvatski Prirodoslovni Muzej što su nas ugostili.Hvala Eurotisak Tiskara Zagreb što podržava društveno odgovorne teme.❤️

Gepostet von Mame&klinci am Samstag, 5. September 2020

Hvala Hrvatski Prirodoslovni Muzej što su nas ugostili.
Hvala Eurotisak Tiskara Zagreb što podržava društveno odgovorne teme