Zašto većina žena nosi bebe na lijevoj strani?

Sljedeći put dok držite svoje dijete probajte primijetiti, držite li ga na lijevoj strani? Znanost kaže da većina od nas drži djecu na lijevoj strani i razlog zašto je fascinantan. Favorizacija jedne strane kod držanja djeteta nije nešto što zamjećujete odmah. Ali ova tendencija u majkama, čini znanstvenike zainteresiranim već dulje vrijeme. Prethodna istraživanja su pokazala da su 70-85% žena i djevojaka sklone držati dojenčad ili lutke, na lijevoj strani tijela. Ova sklonost se ne pojavljuje samo u odraslim ženama, čak djevojčice predškolske dobi kad drže bebe, najčešće ih drže na lijevoj strani. Što je zanimljivo, ova pristranost nije česta u muškaraca. Dok očevi imaju tendenciju da držite svoje bebe na lijevoj strani, muškarci koji nisu očevi nimalo ne prikazuju pristranost lijevoj strani.

Godinama su razvijane razne teorije o tome da se  objasniti razlog. Znanstvenici su počeli istraživati radi li se o dominantnoj ruci, blizini majčinog srca, osjetljivosti lijeve dojke ili socio-psiholoških čimbenika.

Ali, nedavne studije pokazuju da je istina daleko više povezana s mozgom.

Radi se o tome kako naš mozak komunicira

Kada se dijete drži na lijevoj strani, desna strana majčinog mozga „zasvijetli“, a ova fizička aktivacija desne strane majčinog mozga pomaže joj da se povezuje s djetetom.

Ovako to funkcionira u laičkim terminima:

  1. Fizički dodir na lijevoj strani tijela odgovara s odgovorom na desnoj strani mozga.
  2. Taj odnos između jedne strane tijela i njegove suprotne strane mozga naziva se lateralizacija.

Desna strana mozga je, između ostalog, odgovorna za jezik i tumačenje emocionalnih signala.

  1. Stoga, kada se dijete drži na lijevoj strani, majka bolje može interpretirati svoje fizičke i emocionalne znakove.

Ovako se opisuje najnoviji dio istraživanja objavljen u Nature Ecology and Evolution: “Položaj novorođenčeta na majčinoj lijevoj strani može optimizirati majčinsko praćenje, usmjeravajući senzorske podatke pretežno na desnu polutku majke.” Kapirate?

Sva čuda svijeta

Ono što je fascinantno je da nismo jedini  na planeti koji to rade. Mnogi sisavci također pokazuju slična ponašanja. Istraživači ovih studija promatrali su brojne vrste sisavaca; divlje konje, sobove, morževe, klokane i kitove, među ostalima.

Interesantno je, ne samo da majke drže svoje bebe na lijevoj strani, već i djeca kad su u stanju donositi vlastite odluke, više se drže lijeve strane majke.

Nevjerojatno, zar ne?

 

Preveo: Nikica Hećimović

Izvor: Kidspot