Abeceda-roditeljstva
Miloš-Milošević-Specijalist-ortopedije-i-traumatologije

Milan Milošević, specijalist ortopedije i traumatologije

Specijalist ortopedije i traumatologije, vlasnik Poliklinike Ribnjak, dr. med. Milan Milošević voditelj je liječničkog tima Poliklinika Ribnjak Centar, i toliko o tituli – jer vrhunskog liječnika ne čini samo titula već i izraženi senzibilitet za dobrobit klijenta, osobito naših najmlađih. Od najranije dobi važno je pratiti razvoj djeteta, posebice razvoj motoričkog sustava kojeg čine kosti, zglobovi, mišići i ligamenti našeg tijela. S posebnom pažnjom i nježnošću, naš eminentni stručnjak skrbi da vaše najvažnije malo biće dobije kvalitetan i temeljit specijalistički pregled, u vidu ultrazvuka kukova, analize hoda i ostalog.

I sam je roditelj blizanaca I susreće se s tisuću putanja vezanih uz odgoj te je osvijestio nedostatak kvalitetnih prenošenja znanja o roditeljstvu.


Dr. Nada Kaiser, psihoterapeut

Dr. Nada Kaiser je podrška i supervizija Abecedi Roditeljstva. Psihoterapeut (ECP i WCPC, europski i svjetski certifikat za psihoterapiju) s 35 – godišnjim iskustvom u radu na tom

području u Njemačkoj, Life & Business Coach (DVNLP i  IN), docent na sveučilištu u Stuttgartu, međunarodni edukator. Osnivačica je NLP Akademije. Metode i tehnike koje dr.sc. Nada Kaiser koristi kao međunarodni edukator su; svi stupnjevi NLP-a i NLPt  (DVNLP), wingwave, transkacijska analiza, hipnoterapija, psihodrama, autogeni trening, EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), socijalna terapija, terapija za ovisnike, terapija u zdravstvu s težištem na upravljanju stresom, terapija razgovorom po Rogersu i dr.


Sanjica Ćaćić, kreatorica abecede roditeljstva

Međunarodno certificirani NLP trener, life, business, family i Wingwave coach s 30-godišnjim iskustvom rada s ljudima. Sustavno se već 15 godina educira u humanističkoj psihologiji na NLP akademiji. Godinama je trener i edukator za komunikacijske vještine u vodećim hrvatskim tvrtkama.Od 2014. radi u Poliklinici Ribnjak kao savjetnik i podrška za mlade majke i trudnice.
Kroz iskustvo rada ubrzo sam shvatila koliki je jaz između znanosti i novih dokaza s jedne strane te roditelja i prakse s druge.
Majka sam dva odrasla sina, odgajala sam ih intuitivno, u to vrijeme nije bilo mnogih znanstvenih dokaza koji su nam sada dostupni, a da ih je i bilo pitanje je dali bih imala vremena proučiti ih tako da stvorim cjelovitu sliku o tome što je zaista važno u odgoju. Tada sam imala važniji zadatak, uživati u svojoj djeci. Činila sam greške kao i svi mi u najboljoj namjeri, ali iz neznanja.
S obzirom na to da su se danas mediji počeli buditi i donose razna otkrića koja se često predstavljaju parcijalno na način koji plaši roditelje, kao NLP trenerica, uvjerena da svako ponašanje ima dobru namjeru, odlučila sam kreirati Abecedu roditeljstva jer godinama skupljam znanja za što bolje razumijevanje razvoja procesa odnosa između roditelja i djece, te mi je misija unaprijediti te odnose na opuštajući način kroz podizanje svijesti roditelja o razvojnim fazama kroz koje djeca prolaze. S timom stručnjaka kreirala sam radionice na kojima ćemo prenositi važna saznanja iz oblasti Neuro lingvistike, psihologije, pedagogije, nutricionizma, logopedije i kineziologije.


Nina Ivičić, nutricionistica i aromaterapeutkinja – www.agila.hr

Već kroz srednjoškolsko obrazovanje izrazito sam pokazivala interes i angažiranost u prirodnim znanostima, a to se ubrzo i kristaliziralo u želju za učenjem tematika povezanih s ljudskim zdravljem i blagostanjem. Kako su mi priroda i prirodan pristup važan kroz život generalno, odlučila sam se za studij nutricionizma i 1998. upisujem Prehrambeno-biotehnološki fakultet, smjer nutricionizam.

Kroz zadnje godine studija sve sam više orijentirala svoj poslovni interes u smjeru prirodnih metoda podržavanja zdravlja, kroz prehranu tradicionalnim namirnicama i biljnim dodacima prehrani, te sam svoj diplomski rad napisala na temu drevnih žitarica (amarant i kvinoja).

Nadalje, nakon studija, 2006. godine otvaram svoj obrt, za savjetovanje o prehrani. radim kao nutricionistica i pišem stručne članke na zdravstvenim i edukativnim portalima i u tisku.
Kako se moj interes za prehranu sve više približavao biljnim dodacima prehrani, fitoterapiji, a ljubav prema eteričnim uljima je postojala kod mene već od rane mladosti, 2009. godine upisujem i Školu aromaterapije pri Učilištu „Adrianus“ te 2010. godine stićem diplomu za zvanje AROMATERAPEUT.

Moje trenutno poslovno okruženje je moj obrt, Centar za nutricionizam i aromaterapiju „Agila“, a osnovne djelatnosti su mi savjetovanje o prehrani i suplementaciji na temelju biorezonantnog pregleda, aromatretmani i aromakozmetika te stručne radionice na temu navedenih područja.
Od siječnja 2015. godine s kolegicom Almedinom Bunić pokrećem „Školu nutricionizma“ pri Učilištu „Galbanum“ koja je trenutno na uspješnom uzletnom početku razvoja.

Smatram da su djeca najvrjedniji i najzahvalniji dio populacije te da se zato u njih uvijek dvostruko treba ulagati – kroz svoja znanja o pravilnoj prehrani, kako ona utječe na psihofizički razvoj djeteta želim prenijeti roditeljima poruke o kvalitetnoj, ispravnoj i praktičnoj prehrani mališana.

Pomoću aromaterepije također moženo uvelike poboljšati kvalitetu života, kako roditeljima tako i djeci. Kroz praktične primjere iz svakodnevice (regulacija imuniteta, infekcije dišnog sustava, regulacija apetita, čišćenje i prirodna dezinfekcija prostora ,…) želim roditeljima i zdravstvenim radnicima približiti znanja o primjeni esencijalnih ulja, sve na temelju znanstveno dokazanih principa fitoaromaterapije.

U svojem svakodnevno radu s klijentima spajam ljubav prema eteričnim uljima i aromaterapiji s onom koja je moja primarna profesija-ljubav prema pravilnoj i ukusnoj prehrani te na temelju svih do sad stečenih znanja i vještina uživam u postizanju i održavanju zdravstvene ravnoteže mojih klijenata.

 


Tea-Sukureški

Tea Sukreški, bacc. physioth.

Tea Sukreški, suosnivačica mladog startup-a Infinitum progresum čije je područje rada funkcionalna dijagnostika, funkcionalna rehabilitacija, manualna terapija, regeneracija i ljepota tijela. Završila je studij fizioterapije na Zdravstvenom Veleučilištu u Zagrebu te ima dodatnu edukaciju u području ginekologije i porodništva i manualnoj terapiji. Nakon studija prvu godinu kvalitetnog iskustva dobila je radom u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. Paralelno s radom pokreće vlastiti posao i dodatno se educira na raznim tečajevima. Od 2014. godine Poliklinika Ribnjak i Infinitum progresum ostvarili su uspješnu suradnju u projektu Twinkle Spa i Sportska rehabilitacija Poliklinike Ribnjak. U 2016. otvara vlastiti centar zdravlja na području Zagreba s mnogim inovativnim metodama rada kao što su kriosauna, termalna kamera i tenziomiografija. Više o svemu možete pronaći na službenoj web stranici: www.infinitumprogresum.com.

Odabir fizioterapije je bila moja najbolja osobna investicija. Kao svoje uže usmjerenje odabrala sam zdravlje žena, a posebno reproduktivno zdravlje. Trend vježbanja je sve više u usponu, no osim fit tijela, žene trebaju dodatno obratiti pozornost na svoje zdravlje. Ovim načinom rada želim dodatno podići razinu znanja i dostupnost informacijama, prvenstveno iz gledišta struke. Želja mi je da približim ženama važnost vježbanja, a posebno dobrobiti vježbanja tijekom trudnoće i poslije poroda. Isto tako, poznavanje razvojnih faza djeteta nužno je radi pravovremenog prepoznavanja i praćenja ranih odstupanja od normalnog razvoja. Tijekom prve godine dijete prolazi put od položaja u ležećem položaju, bez mogućnosti odizanja trupa od podloge do faze gdje samostalno pravi svoje prve korake. Temeljni pokretač ovakvog slijeda razvoja je želja za kretanjem i postavljanjem u uspravni položaj. Sva djeca padaju i dižu se s neiscrpnom energijom i vatrenom željom i nastavljaju dalje u osvajanju novih izazova i neistraženih prostora. Baby handling i baby fitness označava primjenu različitih postupaka kako bi se poticao normalan motorički razvoj djeteta. Budući roditelji na jednom mjestu mogu dobiti mnoge kvalitetne informacije i naučiti vještine koje će ih u svakom smislu pripremiti za roditeljstvo, brigu o djetetu i svom vlastitom zdravlju prije i poslije poroda.


Ivana Anić – Ivičić, logoped, profesor defektolog

Kao majka, logoped i defektolog, kroz moje srce i dvadeset godina iskustva u radu s velikim brojem djece zahvaljujući brojnim konzultacijama i edukacijama otkrila sam pogreške koje roditelji nesvjesno čine.

Usavršava se u stručnim područjima logopedije te radi istraživačke radove u struci, prošla je edukacije i stekla vještine:

  • „Neurorazvojne terapije„ (NRT) BOBATH ,„
  • Komunikacije s autističnom djecom,
  • Neurobiologija ADHD sindroma – Dijagnostički i terapijski pristup,
  • Rana intervencija u djece s jezično govornim teškoćama,
  • The Mind Control BASIC LECTURE SERIES 101 THRU 404,
  • Uvod u Brain Gym,
  • Wingwave – coach

Prisustvovala je:
Svjetski kongres pedijatara, Prvi kongres iz neurorehabilitacije i restauracijske neurologije s međunarodnim djelovanjem, 3. KONGRES LOGOPEDA HRVATSKE:“ Razvoj i nove perspektive u jezičnoj i govornoj dijagnostici.

Svi mi griješimo?!

Pitam se : Da li ste vi svjesni svojih pogrešaka? Jeste li ih spremni prihvatiti i ispraviti?

Ako jeste, krenimo dok je na vrijeme! A ako niste, požurite se jer odgovornost je na vama.

U edukacijama otkrivam tajne odgoja do kojih se dolazi strpljenjem i mudrošću. U pitanju su vještine koji od nas roditelja svatko posjeduje samo smo ih zatomili duboku u sebi.

Kao logoped u radu s djecom došla sam do saznanja od kolike je važnosti „živa riječ“ za uredan govorno – jezičan razvoj kod djece.

Današnji način života, nameće sve manje vremena za naše najmilije. Djeca su u simbiozi s televizijom, mobitelima, tabletima kao sredstvima zabave i druženja. Ovdje prestaje komunikacija, živa riječ, intereakcija.

Dragi roditelji, budimo oprezni! Mi smo ti koji se najviše trebamo posvetiti našoj djeci kroz, priču, igru i druženje i to osobito u prve 3-5 g. intenzivnog razvoja govora i učenja.

Budite sigurni da na ispravan način gradite autoritet nad vašim djetetom!


Iva Brčić, mag. soc./fil., certificirana edukatorica programa Najsretnija beba

Sve je počelo s mojom trudnoćom i pripremama za dolazak bebe. To je značilo i puno čitanja, a među svim silnim knjigama o roditeljstvu, iskakala je ona dr. Harvey Karpa. Nakon što sam se i sama uvjerila u djelotvornost njegovih tehnika na vlastitom sinu, odlučila sam ih podijeliti i s drugim roditeljima.
2013. godine sam postala prva i jedina certificirana edukatorica programa Najsretnija beba (The Happiest Baby) u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. Program je pokrenula The Happiest Baby Association koja djeluje već 30 godina, a program provodi preko 3000 stručnih edukatora u preko 30 zemalja diljem svijeta. Postala sam i stručna suradnica na portalima Roditelji.hr i Klokanica.hr, te članica Hrvatskog sociološkog društva. Također surađujem i s fakultetima na kojima održavam gost predavanja o odgoju djece, o utjecaju obiteljskog nasilja na razvoj djeteta, o utjecaju medija na djecu i mlade, te o specifičnoj komunikaciji s njima.
Zapravo to je bio i neki logični smjer, pošto sam diplomirala sociologiju i filozofiju i još kao studentica radila s djecom i roditeljima kroz volontiranje u bolnici Sveti Duh u Zagrebu, udruzi Igra i Centru za mlade u Karlovcu.
Kako bi pomogla roditeljima, te radila na prevenciji sindroma tresenog djeteta i obiteljskog nasilja nad djecom, te međuvršnjačkog nasilja, osnovala sam udrugu Najsretnija beba Hrvatska. Kroz radionice podučavam polaznike tehnikama koje smiruju kolike, poboljšavaju suradnju djece, smiruju ispade bijesa i olakšavaju komunikaciju s djecom.
Želja mi je olakšati roditeljima njihovu ulogu, pomoći edukatorima u radu s djecom i olakšati djeci da se lakše snađu u novoj okolini.

“Plač je glavni razlog sindroma tresenog djeteta koji uzrokuje ozljede mozga ili smrt djeteta. U SAD-u je čak 89% očajnih roditelja prije trešnje djeteta tražilo pomoć pedijatra da smire plač. Nažalost, nisu im mogli pomoći jer nisu znali za tehnike Najsretnije bebe koje smiruju plač za par minuta ili manje.”
IVA BRČIĆ, CERTIFICIRANA EDUKATORICA PROGRAMA NAJSRETNIJA BEBA

“Djeca nisu mali ljudi, oni su kao mali neandertalci! Da bi mogli s njima komunicirati moramo naučiti njihov jezik kratkih rečenica, naglašavanja, ponavljanja, gesta i šaljivog pravila “Brze hrane”.”
DR. HARVEY KARP, FAAP


Lidija Špančić,
dipl. soc. radnica

Iskustvo u radu na obiteljsko-pravnoj tematici vezane uz roditelje i djecu, rad sa starijim i nemoćnim osobama, osobama s teškoćama zdravlja i osobama pod skrbništvom. Volim pisati, volim knjige i dobra putovanja.

 

 

 

 


Mirjana Petković,
Life Coach, Relax Kids Coach & Heal Your Life® Teacher

Moja životna svrha je nesebično dijeljenje stečenih znanja, iskustava i pozitivne energije koji omogućavaju osobni rast i razvoj, stvaranje više vrijednosti i razvijanje kolektivne svijesti svijeta u kojem živimo. Želim potaknuti ljude oko sebe na pozitivne promjene, da se povežu sa sobom i sa kreiranjem svoje vlastite stvarnosti, sa ljubavlju, srećom i obiljem. Da izađu iz svojih okvira, da se uzdignu iznad svojih uvjerenja, da prihvate odgovornost za sebe i za svoj život, da pozitivno razmišljaju, da slušaju svoje srce, da zavole sebe i žive svoju životnu strast i svrhu i poučiti ih da sve je moguće.
Upravo iz tih razloga, 2015. godine osnovala sam tvrtku Lakoća življenja d.o.o. putem koje, kroz radionice i individualni rad za djecu i odrasle primjenjujem licencirane tehnike i coaching metode; Heal Your Life®, NLP, wingwave®, Relax Kids, Ljubav u pokretu i Autogeni trening. (www.mirjanapetkovic.com)

Edukacije i certifikati:
• Relax Kids Coach
• Edukacija za provedbu integrativnih ekspresivnih metoda programa PP “Ljubav u pokretu”
• Terapijske tehnike i vještine za djecu (Institut D.O.M. i Poliklinika Kocijan/Hercigonja)
• Relax Kids Coach
• Heal Your Life Teacher (Heal Your Life Workshop leader training based on philosophy of Louise Hay)
• Life Coach (NLP & Coaching akademija, dr. Nada Kaiser)
• wingwave Coach, DVNLP, IN-ICI (NLP & Coaching akademija, dr. Nada Kaiser)
• Učiteljica Autogenog treninga (NLP & Coaching akademija, dr. Nada Kaiser)
• NLP Practitioner, NLP Master, DVNLP, IN-ICI (NLP & Coaching akademija, dr. Nada Kaiser)
• Obiteljski aromaterapeut i aromamaser (Ustanova Aromara centar)
• Inženjer poslovne informatike (Studij poslovne informatike, smjer DTP)

Najljepše i najvažnije što sam naučila na svom putu kroz život je voljeti i prihvaćati sebe u svakom segmentu života i da je rad na sebi jedno predivno cjeloživotno učenje.
Autorica sam Afirmacijskih kartica: Škrinjica pozitivnih misli – afirmacijske kartice za odrasle (2016.) i “Škrinjica sretnih misli – afirmacijske kartice za djecu (2017.) i koautorica knjige: “Bez problema do rješenja” (2018.)