Jedan od načina da dio čarolije blagdana zadržite u svom životu je da svom djetetu date ime koje u sebi nosi duh Božića i mjeseca prosinca

Svjetlucava svjetla, blagdanske slastice i lijepa glazba koja uđe u svaki prostor te nesebična djela i obiteljska druženja. Sve je to dio prosinca, blagdanskog mjeseca u kojem se svi raduju. A Božić je posebno vrijeme u godini za svakog kršćanina, slavi se rođenje Isusa Krista. Donosimo deset prelijepih imena koja u sebi nose duh božićnih blagdana i njihova značenja.

1. Nikola (narod pobjeđuje) Sveti Nikola jedan je od najpoznatijih, ali i najomiljenijih kršćanskih svetaca koji je činio puno dobrih djela. Rođen je 255. godine u Patari na poluotoku Male Azije, a postao je svećenik jer je želio širiti dobrotu. Rođen je u imućnoj obitelji i već kao dijete činio je dobra djela i darivao siromašne. Tijekom cijelog života borio se protiv nepravde i promicao ljubav prema bližnjima. U Hrvatskoj se sv. Nikola štuje kao zaštitnik pomoraca i djece, tako je običaj da se 6. prosinca na blagdan sv. Nikole daruju djeca. Današnje vjerovanje o svetom Nikoli stvoreno je na temelju brojnih legendi, od kojih jedna govori da je propalom plemiću pomogao nakon što je izgubio sav imetak te nije imao miraza za udaju svoje tri kćeri. Sveti Nikola mu je potom je krišom po noći ubacivao zlatnike kroz dimnjak, a oni su padali ravno u čarape koje su se sušile na ognjištu. Iz te se priče razvila legenda o Djedu Božićnjaku koji darove donosi kroz dimnjak.

2. Lucija (svjetlost) Sveta Lucija od Sirakuze kršćanska je koja je zbog svoje vjere podnijela mučeništvo 303. godine. Zaštitnica je ratara, slijepih (duhovno i fizičkih, krojača i kovača. Sadnja pšenice 13. prosinca na dan sv. Lucije je najpoznatiji i najrašireniji običaj u našim krajevima. U Dalmaciji, na otocima i nekim dijelovima Slavonije djecu se nije darivalo na sv. Nikolu već na sv. Lucu. Roditelji su im u čarapama ili papučama ostavljali slastice, slatkiše ili suho voće.

3. Stela (zvijezda) Ime je latinskog porijekla i dolazi od riječi stella što znači zvijezda. Lijepo ime za vašu malu zvijezdu, ali i na vrh božićnog drvca ide zvijezda.3. Stela (zvijezda) Ime je latinskog porijekla i dolazi od riječi stella što znači zvijezda. Lijepo ime za vašu malu zvijezdu, ali i na vrh božićnog drvca ide zvijezda.

4. Marija (od Boga ljubljena) Biblijsko ime koje nosi nekoliko žena, najčasnija je među njima Isusova majka. Kršćani je najčešće zovu Blažena Djevica Marija, no i dalje se raspravlja o točnom značenju imena. Često se koristi objašnjenje da dolazi od hebrejskog imena Mirjam – od Boga ljubljena.

  5. Josip (Bog je povećao) Prvi put se spominje u Starom zavjetu. Također, to je ime Marijinog muža. Danas je jako rašireno u cijelom svijetu, ali u Europi se počelo širiti jako kasno, tek u 18. stoljeću. Dolazi od grčke riječi Ioseph koja je preuzeta iz hebrejskog Yosef i znači Bog je povećao. To je jedno od najčešćih imena u Hrvatskoj.

6. Stjepan (vijenac, kruna) Dolazi od grčke riječi stephanos što znači vijenac, kruna. Onaj koji je okrunjen, ovjenčan. Prema Bibliji, nakon Isusove smrti, Stjepanovo otvoreno propovijedanje Isusova nauka i pripadništvo zajednici kršćanskih učenika dovelo ga je do osude za bogohuljenje, a potom i do smrti kamenovanjem. Sveti Stjepan slavi se 26. prosinca.

7. Gabrijel (Bog je moja snaga) Arkanđeo Gabriel u Bibliji je glasnik Božjih odluka i jedan od sedam anđela. U Novom zavjetu nagovješćuje Zahariji da će mu se roditi sin Ivan Krstitelj, a Djevici Mariji da će roditi Isusa. Zaštitnik je poštara i glasnika.

8. Klara (svjetla, slavna) Sv. Klara iz 13. stoljeća, osnivačica je ženskog reda klarisa, sestara franjevki u talijanskom gradu Asizu. Ime je latinskog porijekla, a i u Hrvatskoj je dosta često ime. Ali ono što povezuje je ovo ime i prosinac je prekrasan balet “Orašar”. Priča o Klari i Orašaru nezaobilazna je svake godine u blagdansko vrijeme.

9. Kristijan Podrijetlo ovog imena je latinsko i dolazi od riječi christianus što znači kršćanin, kršćanka. Ime koje je jako popularno u Hrvatskoj, a njegove izvedenice su Kristina, Kristijana.

10. Gašpar (čuvar blaga, rizničar) Jedan od tri Sveta kralja iz Biblije koji su se došli pokloniti novorođenčetu Isusu. Uz njega su se Isusu došli pokloniti Baltazar i Melkior te mu donijeli poklone. Ime Gašpar dolazi od perzijske riječi

Izvor: klokanica