KinoKino — Međunarodni filmski festival za djecu i ove će godine svoje posebno, šesto izdanje imati u sklopu Zagreb Film Festivala. Ove subote 20.11. u 11h imat će i popratni program “Moj prvi odlazak u kino”, blok animiranih filmova namijenjenih mališanima predškolske dobi koji se prvi put susreću s pokretnim slikama na velikom platnu. Na njemu će se prikazati i kratkometražni animirani film “Jež Bodljikavko”, redatelja i scenarista Tihonija Brčića.

O filmu redatelj kaže: “Izazovno je bilo raditi s tradicionalnim tehnikama – crtežima na papiru i reljefnim glinenim pločama, no rezultat je ispao izvrstan, što pokazuje i uspjeh na festivalima u Japanu gdje najviše na svijetu kultiviraju animaciju. Bilo je i skepticizma može li film funkcionirati bez dijaloga i glazbe, no pokazali smo da može.”

Film niže uspjeh na svjetskim festivalima – prikazan je na preko 40 festivala, uključujući renomirani International Animation Festival – Hiroshima u Japanu, London International Animation festival u Velikoj Britaniji, Warsaw International Film Festival u Poljskoj i Giffoni u Italiji. Nedavno mu je Kadoma International Film Festival u Japanu dodijelio Nagradu guvernera Osake, koja se dodjeljuje poticajnim i izvrsnim filmovima koji doprinose reputaciji grada Osake.

jež_bodljikavko

Bodljikavko je marljiv i nesebičan jež koji vodi pučku kuhinju za potrebitu zajednicu. Jedne zimske noći hrana nestane, ugrožavajući im egzistenciju. Bodljikavkovi prijatelji – stari majmun sa štapom, vjeverica siročić, zalutala ptičica i dabar s gumenom perajom umjesto repa pridruže mu se u potrazi za ukradenom hranom. Sumnjaju da je čudovište kradljivac. Trag ih dovede do zlokobne pećine, gdje se trebaju suočiti s čudovištem…

Na animaciji i likovnom rješenju radili su Dario Kukić i Ante Strinić. “Kao animatoru mi je bila želja da likovi, iako vrlo stilizirani i gotovo svedeni na razinu simbola, ostvare prirodan odnos sa svijetom u kojem se kreću i da zadrže šarm kojim osvajaju najmlađe gledatelj”, izjavio je Kukić. Za kameru i montažu zadužen je bio Tomislav Gregl, a za dizajn zvuka Lana Horvatić koja je izjavila da joj je “najveći izazov na dizajnu zvuka bilo vratiti se u igru. Igru kreveljenja i proizvodnje neartikuliranih zvukova. Nekako to sve ishlapi s odrastanjem, no ne izgubi se. Ta dječja kreativa samo mijenja oblik u odrasloj dobi”. Film je oživio uz financijsku potporu grada Zagreba i Hrvatskog audio vizualnog centra, a producirala ga je Ustanova Zagreb film.

abecedaroditeljstva