Središnji dio sustava organa za pokretanje čini kralježnica.

Zdrava kralježnica omogućuje uspravan stav, pravilan hod, te normalno podnošenje fizičkih opterećenja. Ako se javi disbalans ovog složenog sustava, rezultat je nastanak umora, napetosti mišića, boli prilikom sjedenja, stajanja, hodanja, kao i neravnomjerno opterećenje nogu.

Bolovi u kralježnici predstavljaju vodeći uzrok boli koja pacijente dovodi liječniku!

Gotovo da nema osobe koja u svom životnom vijeku ne iskusi tegobe s kralježnicom. Produženjem ljudskog životnog vijeka, nužno se povećala učestalost promjena koje u velikom broju slučajeva onemogućavaju svakodnevne aktivnosti.

Normalna kralježnica ima oblik slova „S“ gledano iz profila, ona zauzima centralni položaj  i složene je građe koja određuje njene statičke i dinamičke karakteristike. Razlikujemo vratni dio sa 7 kralježaka, grudni s 12 kralježaka, lumbalni i sakralni dio sadrže 5 a trtični dio 4-5 kralježaka, ukupno 33-34 kralješka. Kompleksni sustav čine mnogobrojni mišići, zglobovi, intervertebralni diskovi i ligamenti kralježnice, dok je živčani sustav inkorporiran u takvoj složenoj građi. Kako bi razumjeli biomehaniku kralježnice polazimo od činjenice da se između dvaju susjednih kralježaka nalazi zglobni kompleks. To omogućuje pokretljivost koja je različita u svakom pojedinom dijelu leđa.

Brojni su uzroci nastanka promjena na kralježnici, ali apsolutno vodeći uzrok su degenerativna oboljenja tj. pojava artroze koja je praćena boli!

Križobolja je najčešća dijagnoza poremećaja lokomotornog sustava u ordinacijama liječnika opće medicine.

KRIVO DRŽANJE

To je glavni razlog nastanka boli u kralježnici  i to obično u njenom najopterećenijem –  slabinskom dijelu!

Krivo držanje treba razlikovati  od fiksnih deformiteta. Muskulatura kralježnice je pod opterećenjem zbog promijenjenih odnosa, što se očituje pojavom boli i umora.

To osobito može biti izraženo u djece predškolske i školske dobi. Naša kralježnica tada je u punom razvoju i vrlo je bitno forsirati ispravno držanje.

Iako na pojavu artroze uglavnom ne možemo utjecati, od najranije mladosti možemo voditi brigu o pravilnom držanju!

Krivo držanje  dosta je česta pojava u djece koja, u velikoj većini slučajeva, ne ostavlja posljedice u kasnijem razvoju!

Zbog toga je prevencija, u vidu edukacije i poimanja ispravnog držanja, sastavni dio ortopedske prakse.

Od velikog značaja su vježbe muskulature kralježnice, kao i korekcija statike u smislu propisivanja ortopedskih uložaka!

 

Poliklinika Ribnjak, jedinstvena je adresa gdje  uz specijalistički pregled i obradu, možete  poduzeti najbolje za vaša leđa.

Personalizirani plan edukacije i prevencije, ali i kompletne rehabilitacije, pod specijalističkom supervizijom, garancija su uspješnosti za vas i vaše najmlađe!

Piše:  Milan Milošević, specijalist ortopedije i traumatoligije