Foto: www.babybegin.net

Vjerojatno ste čuli da je važno za bebe da provode određeno vrijeme i na trbuhu kako bi ojačale svoje mišiće vrata, oslanjale se na svoje ruke i na kraju da nauče puzati. Ali neke bebe jednostavno ne vole biti na trbuhu.

Što možete učiniti ako beba plače kad god ju pokušate staviti na trbuh?
Neke bebe se vole igrati na svojim trbuščićima, a nekim bebama se ne sviđa položaj na trbuhu te im treba dodatni poticaj ili zanimacija.
U prvim mjesecima nakon rođenja mnogi roditelji izbjegavaju svoje bebe stavljati u položaj na trbuh da izbjegnu sindrom iznenadne smrti koja je svima poznata i sama pomisao zastrašujuća. No, boravak na trbuščiću je temelj za kasnije razvojne prekretnice i potrebno je da vaša beba provodi svoje vrijeme igrajući se i istražujući svijet u položaju na trbuščiću.
Zašto??
Tummy time pomaže bebi ojačati mišiće njezinog vrata, ramena, prsa, ruke. Tako beba stječe kontrolu glave i vježba svoje motoričke sposobnosti. Kada navedeni mišići dovoljno osnaže beba će krenuti sa oslonicama na podlaktice, na dlanove, posezati za svojim prvim igračkama, a kada bude vrijeme ohrabrit će se za puzanje.
Kada početi s igrom na trbuščiću?
Možete početi odmah od rođenja; za početak, da bi se vi osjećali sigurnije, naslonite ju na svoja prsa i uživajte u prvim zajedničkim danima i trenucima. Kako ćete iz dana dan biti sve sigurniji; između spavanja, hranjenja i prematanja pelena odvojite vrijeme za igru na trbuščiću. Nekoliko minuta tijekom dana je dovoljno, čak i ako je samo minuta ili dvije – i postupno povećate vrijeme, sve dok je bebi položaj ugodan. Za početak vrijedi pravilo „i malo je mnogo“.
Svakako za prvi „tretman“ na trbuščiću odaberite vrijeme kada će beba biti dobro raspoložena, naspavana i smirena tako da novo iskustvo bude ugodno i to zapamti kao dobar osjećaj. Dok je beba u položaju na trbuščiću pričajte s njom, pjevajte joj i igrajte se tako da ostane duže u tom položaju i da joj bude zanimljivo. Ima mnogo načina da igru na trbuhu pretvorite u zabavno iskustvo:
nakon što beba ima dovoljnu kontrolu glave, možete se igrati „ igre zrakoplova“: legnite na pod i noge savijte u kuku i koljenu. Stavite bebu na svoje potkoljenice, tako da glava dođe u ravninu s koljenima i dodatno ju pridržavate rukama. Iz tog položaja, možete noge ispružati prema gore i savijati prema podu tako da beba ‘leti’. Bebe vole igru koja uključuje jako puno fizičkog kontakta, a ljuljanje prihvaćaju kao opuštajuću igru.
Ili drugi način, ako vaše dijete ne može držati svoju težinu na podlakticama, kako biste produžili i olakšali djetetov boravak u potrbušnom položaju pokušajte staviti smotani mali ručnik ispod njegovih prsa (poslije 3 mjeseca starosti). Stavite mu ruke ispred i preko ručnika. Zainteresirajte ga igračkama jarkih boja i onima koje proizvode svjetlosne ili zvučne signale.
Tummy time mora biti vrijeme igre i vrijeme zabave.

tummy-time-infographic

Tea Sukreški, bacc.physioth