Uključite djecu u kuhanje jer će toliko toga važnog naučiti.

Naime, djeca svijet doživljavaju kroz 5 osjetila, osjetilo vida i sluha , osjetilo njuha i okusa te osjetilo dodira. Kuhinja je super poligon za osvješćivanje i aktiviranje svih osjetila kroz igru. Cijela znanost se mobilizirala skupa s medijima da prenesu roditeljima važnost rane stimulacije mozga jer o tome između ostalog ovisi inteligencija vašeg djeteta!

Evo što sve dijete nauči kroz jedno uključivanje u kuhanje.

Pri odabiru namirnica djeca stimuliraju osjetilo vida, ah sve te boje, razvijaju kreativnost pri ukrašavanju jela. Koliko soli? Koliko mrkvica staviti u juhu? Dakle uče se preciznosti. Shvaćaju kroz igru uzrok i posljedicu. Uče planirati, otkrivaju koje se namirnice bolje slažu, dakle proširuju horizonte okusa, osjetilo mirisa će ih upozoriti ako nešto počne zagarati na tavi, naučit će da moraju pratiti hranu koja se kuha, biti skoncentrirani na ono što upravo rade bez obzira na pucketanje ulja u tavi ili fijuk pare ispod poklopca i tako će uz put vježbati koncentraciju, Kada će pripremati hranu vježbat će finu motoriku i spretnost prstiju koja će im toliko trebati kroz cijeli život. Naučit će se vještini procjene dali je jelo gotovo ili ne. Strpljenje nećemo ni spominjati jer su nam djeca ionako jaaaakoooo strpljiva ha ha ha.

No najbitnije od svega gore navedenog bit će radost kad isprobaju ono što su sami skuhali. Ta sreća što su ušli u svijet odraslih i svojim snagama napravili fino jelo nemjerljiva je.
Najbolje bi bilo da odvojite svoje vrijeme i sa svojom djecom kuhate jer tako ostvarujete još veću povezanost sa svojim djetetom, no ako iz nekog razloga to ne možete provjerili smo za vas gdje možete uključiti dijete u kuhanje i čini nam se da su radionice djeca.hr “Od Dolca do lonca” i “Mali slastičari” odlične.

Sanjica Ćaćić, Nlp master trener & family coach
www.abecedaroditeljstva.com