Biti roditelj je dovoljno teško i kad nisu ovakve okolnosti.

Za sve što je novo, pa tako i za ovu situaciju je potrebna prilagodba. Bit će dobrih i loših dana, to je skroz normalno. Normalno je da se pitate kako da se nosim s djecom u četiri zida kad ni sam nisam dobro?

Ako osjećate nemoć, očaj, strah od neizvjesne budućnosti spadate u normalne. Ove okolnosti su nenormalne a sve što vi osjećate je normalno. Mnoge obitelji prolaze teške trenutke koje nisu mogle ni zamisliti.

Zato dragi roditelji:

Imajte na umu da smo svi različiti pa nam stoga različite stvari pomažu. S obzirom na to da smo zasuti s bezbroj informacija kako sami sebi pomoći, predlažem da dobro razmislite što bi vas veselilo. Dobro je osluškivati, informirati se, no na kraju vi donosite odluku. Na primjer, kažu da nekima pomaže slaganje ormara, vi ne želite slagati ormar? Ne morate… sada je najmanje bitno dali je ormar složen ili ne. Važno je da radite ono što vas veseli, sada imamo priliku raditi što nas je volja. Možemo ovu situaciju shvatiti tako da konačno možemo raditi sve ono za što nikada nismo imali vremena. Sve što radite prilika je da i djecu uključite.

Super je ako ste kreativni, pa sami izmišljate zabavu za djecu, no ako niste isto je super. U kući imate bezbroj mogućnosti da zabavite djecu, samo ih uključite u sve što radite. I budite blagi, ovo nisu vremena gdje ćemo biti strogi. Ni prema sebi a posebno ne prema djeci. Povežite se s njima. Imate izvrsnu priliku. Kao nikada do sada.

Budite iskreni s djecom!

Ovisno o dobi djeteta objasnite im što se događa i popratite utjehom i pozitivnim ishodom. Mnogi roditelji iz najboljih namjera šute jer ne žele opterećivati djecu. No djeca sve osjećaju i zbunjena su jer osjećaju strah kod roditelja, a ne znaju što se događa. Znamo da djeca imaju veliku maštu i može se dogoditi da taj strah u njihovim malim glavicama poprimi nepregledne razmjere. Razgovarajte s njima, imenujte sve ovo što se događa tako će strah biti manji. Djeci je potreban roditelj kojem mogu vjerovati. To im daje sigurnost. Povjerenje je osnova povezanosti.

Ako ipak dođe do neželjenih situacija i osjetite da gubite kontrolu zastanite, udahnite, prisjetite se da su djeca maleni ljudi koji ne znaju na adekvatan način izraziti što žele.

Dopustimo djeci da imaju svoju osobnost, da imaju svoju volju, mišljenje, dozvolimo im da ponekad rade i ono što nikad nisu smjeli. Nisu vremena za kruto discipliniranje, vrijeme je za bliskost, toplinu, igranje, zabavu… ljubav.

Ne zaboravite:

Roditelj je taj koji stvara i održava odnos sa svojim djetetom, zato budite prisutni, ne smo fizički. Sigurno ste doživjeli odnos da je neko tu ali nije prisutan, to jako boli… djecu takav odnos boli sto puta više.  Zato učinite sve da u ovim nemogućim uvjetima budete dobro, tu i sada.

Izvor: narod.hr