Vjerujem da vijest o tome da je beba na putu može biti itekako uzbudljiva. Mi smo bili ti roditelji koju su iščekivali svoje dijete vrlo nestrpljivo. U trećem mjesecu 2012. Emanuel je stigao na svijet. Dvije godine ranije, šanse da imamo dijete bile su male – po tadašnjoj procijeni liječnika. Kad ti život pruži niz prepreka, itekako planiraš postati odgovoran, efikasan i prilagodljiv roditelj. Željeli smo da dođe među nas svim svojim srcem i bićem. Možda je to razlog zašto sam se posvetila toliko majčinstvu i otvorila svoj centar gdje ću moći planirati svoje vrijeme i posvetiti se vlastitoj djeci koji će ostaviti trag iza mene. Većinski dio odluka koje dolaze iz nas, su donesene na temelju iskustva kojeg smo imali.

Ja sam kao dijete bila prepuštena samoj sebi. Ne žalim zbog tog, tako sam postala samostalnija i odgovornija, no na razini pohvala, primjećivanja, uključenosti u obiteljski život, toga je bilo malo. Upravo sam za sebe i svoju obitelj težila tome da se međusobno povežemo i da imamo partnerski odnos povjerenja, međusobnog razumijevanja i pomaganja.
U tom periodu kada sam rodila sina, krenula sam na put edukacija iz osobnog razvoja. Edukacije su mi pomogle da bolje razumijem samu sebe ali i svijet oko sebe.

Neurolingvističko programiranje jedna je od metoda koja me oduševila. Ona je nastala tako da su dva znanstvenika prikupili najbolje tehnike svih uspješnih ljudi koji su radili sa svojim klijentima i doveli ih u stanje uspješnosti. Ova metoda ima bezbroj tehnika koje se mogu aplicirati na sve životne situacije u kojima se nalazimo.
Brojni trenuci u interakciji sa sinom slali su mi signale da trebam neke stvari mijenjati, prilagoditi ili kompletno promijeniti. Projekcija vlastitih očekivanja naspram našoj djeci, može uništiti puno toga. Oni su došli kroz nas na ovaj svijet. I svoji su ljudi. Stoga pored njih treba ostati otvorenih ruku. Biti pomalo vođa kada im to zatreba, ali podržati ih u projektima koje njihova mašta kreira.

Kao roditelji, za početak trebamo biti svjesni da sve kreće od nas a ne od njih.
Za odgoj kao i za sve druge stvari u životu, treba imati strpljenja.

 

Evo jednostavnih tehnika koje su meni pomogle:
Metoda koje slijede pokazuju vam načine na koje možete učiniti nešto drugačije služeći se svojim ponašanjem i govorom tijela da bi ste se povezali sa svojim djetetom kako bi poruka koju želite prenijeti bila jasna.

1. Dobro poznata metoda „NE“ IZGOVORA – koliko često izgovarate NE?

REČENICA:
Ne pali i ne gasi svijetla!                                                 Molim te, ostavi svijetlo upaljeno, sada možemo vidjeti što radimo…
Ne igraj se na stepenicama!                                           Igraj se ovdje molim te…ima puno više mjesta.
Ne jedi to prevelikom žlicom!                                       Uzmi običnu žlicu da možeš normalno jesti.
Prestani! Potrgat ćeš to!                                                 Oprezno to drži, stavi ovdje…

Kad djetetu govorite u negaciji, on samo čuje bla, bla… Dijete znatiželjno kakvo je, na negaciju reagirat će samo da će krenuti još više na posao. Vaš zadatak je zapravo svaku radnju djeteta preusmjeriti u ono što vam se sviđa. Nama odraslima se također ne sviđa kada vam netko kaže nemoj tako, i ostavi vas bez naputka kako to želi da napravite. Isto tako je i s djecom. Slanje nejasnih poruka dijete može ostati zbunjeno, ili nastaviti vas i dalje ne slušati. Razmislite, na koji način vi možete preusmjeriti djecu. Ponekad je dovoljno da se sadržaj NE uopće ne spominje nego laganim tonom prebacite ili na igru ili a neki drugi sadržaj.

2. Spustite se na dječju razinu
Kada djeci govorite, objašnjavate, pristupate, spustite se na njihovu razinu. Nikad im ne govorite s vlastite razine. Ona je previsoka za njih. Povišena razina znači da imate nadmoć i kontrolu nad njima, djeca to ne žele osjetiti. Lakše je uspostaviti kontakt s očima i čuti jedno drugo, jednaka visina znači da oboje jednako sudjelujemo u razgovoru, teže će vas djeca ignorirati jer je njihovo lice točno ispred vas. Fokusirajte se na ono što želite i usmjerite svoj govor i pažnju na njih. Upravo spuštajući se na njihovu razinu, obratili ste pažnju na njih i samim time djeca vam uzvraćaju istom pažnjom.

3. Poštujte djecu i njihov svijet stvarnosti
Koliko često ne poštujemo svijet stvarnosti naše djece po izlikom da to što rade ili se igraju je glupo? Koliko često ulazimo u dječju igru i njihov svijet stvarnosti? Da li poštujemo djecu, onako pravo, pravo? Ili se trudimo iz petih žila promijeniti ih? Za njihovo dobro preusmjeriti ih na pravi put. Iskreno, samu znate da biti dijete je nešto najljepše na svijetu. Mašta koju posjeduju, kreativnost i nedohvatljiva razina da je sve moguće. Zašto ubijati to u njima, samo zato što smo mi prerasli vlastitu dječju razinu? Uđite u svijet mašte, poigrajte se s njima, uđite u neku ulogu. Možda će vam biti to najbolja relaksirajuća aktivnost. Možda će vam biti podsjetnik da ste zaboravili na sebe. Kada ulazimo u dječji svijet mašte, zapravo postajemo jedni od njih i puno lakše stječemo povjerenje vlastitog djeteta. Kroz izgrađeno međusobno povjerenje puno više će nas slušati u situacijama kada nam je to potrebno. U NLP –u ima jedna krasna metoda. Pacing and leading, koja kaže prati me u mom ritmu jer i ja ću pratiti tebe kada ti osjetiš da je to meni potrebno.

4. Uvijek govorite istinu i budite sami sebi dosljedni
Nitko ne želi slijediti onog tko govori vlastita pravila a ni sam ih se ne drži. U dječjem svijetu se takve situacije najviše primijete. Oni uče gledajući. Više vizualno upijaju nego slušaju.
Dakle sve ono što radite i na način kako to radite, oni će učiti od vas. Stoga, obratite pažnju na sebe. Ako vam se nešto ne sviđa, mijenjajte to. To može biti vaš ton, reakcija, ponašanje, odnos kakav imate prema ljudima oko sebe. Dijete će kopirati vaš sadržaj. Stoga ako želite odgojiti pristojno, plemenito dijete prvo krenite od sebe.

Ove metode ne moraju biti dosadne, dapače mogu vas dovesti do nevjerojatnih odgovora, odgovora da možda možete imati ljepši i skladniji odnos. Uostalom tko želi roditeljstvo kroz stalnu borbu za prevlast? Pokušajte s tehnikama ili osmislite neku svoju. Pišite mi što je vama pomoglo u odnosu. Ako Vam je potrebna podrška na to putu da postanete bolji i cjeloviti roditelji ili imate pitanja na koja vam mogu dati odgovor, stojim vam na raspolaganju. Pišite na santina@santinacoaching.com

Santina Kuzmić

abecedaroditeljstva