Održan je dvodnevni program Fit for Kids na Zagrebačkom velesajmu u organizaciji udruga Abeceda roditeljstva i Djeca.hr, na kojem su održane kreativne, kulinarske i edukativne radionice za djecu, te okrugli stolovi za roditelje.

Kretanje i zdrava prehrana su iznimno važni za pravilan psihofizički razvoj djece, baš kao i pravilno i odgovorno korištenje medija. Dok su roditelji prisustvovali okruglim stolovima, djeca su sudjelovala u raznim kreativnim i sportskim radionicama a vrhunac je bio kada im se pridružio master chif Mate Janković s kojim su mališani uživali praveći razne zdrave slastice.

 Na okruglom stolu pod nazivom Utjecaj medija na djecu koji je vodila predsjednica udruge Najsretnija beba Hrvatska, Iva Brčić diskutiralo se o pozitivnim i negativnim utjecajima medija na djecu, te koliko je važno medijski opismeniti roditelje

Gosti za okruglom stolu bili su:

dr. sc. Lana Ciboci autorica prvog istraživanja o medijskoj pismenosti u Hrvatskoj te urednica knjige „Djeca medija“

Ivančica Tarade urednica portala Roditelji.hr

Sanjica Ćaćić Nlp trener i family coach urednica portala Abeceda roditeljstva

Mia Roje psihologinja u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba  

Prof Iva Maričić majka četvero djece i osnivačica Facebook grupe E-GLEDALO

dr.med. Milan Milošević specijalist ortopedije i traumatologije, vlasnik Poliklinike Ribnjak, otac blizanaca

Na kraju okruglog stola stručnjaci su zaključili da učinci medija na djecu, ovise o tome kako ih koriste. Djeca uče od roditelja i usvajaju njihove navike, pa i one vezane za medije i korištenje malih ekrana. Zato je iznimno važno da osvijestimo vlastite navike vezano za njihovu upotrebu, te se više uključimo u njihove živote

Na okruglom stolu pod nazivom „Video igre i djeca“ diskutiralo se o pozitivnim i negativnim utjecajima video igara na djecu, o tome kako mogu pridonijeti učenju, te kako ih odgovorno koristiti.

Gosti za okruglim stolom bili su:

 Anita Šebešćen Golubiček urednica portala Dječji događaji

Igor De Margan, Damir Hoyla Blumenschein privatna akademija za video igre Machina Akademy

Laura Marković psihologinja iz Centra za edukaciju savjetovanje i osobni razvoj Cedar

Tajana Knez autorica bloga Veseli kaos majčinstva

Prof.soc/phil. Iva Brčić predsjednica udruge Najsretnija beba Hrvatska

Mladen Bošnjak iz tvrtke divIT koja se bavi virtualnom i miješanom stvarnošću

Dr.art.Tihoni Brčić sa Akademije dramskih umjetnosti

 Na kraju okruglog stola stručnjaci su zaključili da video igre same po sebi nisu dobre ni loše. Koje će učinke imati  na djecu, ovisi o roditeljima koji se trebaju više upoznati s onim što djeca igraju. Video igre često služe kao bijeg od stvarnosti u kojoj se djecu često kritizira, gdje ne mogu dobiti potvrdu i odobravanje svog ponašanja ili se osjećaju zanemareno. Baš zbog toga se treba više uključiti u dječje živote i pružiti im potrebnu pažnju.

Cilj organiziranja ovog događaja je informirati roditelje, zainteresirati ih na promišljanja o odgoju djece jer su oni zaista najvažnija karika u njihovim malim životima.

U 21 stoljeću se okolnosti velikom brzinom mijenjaju te imaju veliki utjecaj na odrastanje djece stoga je nužno potrebno reagirati u skladu s promjenama.

Slikovito je to opisala za okruglim stolom prof Iva Maričić:

“Tehnološki, a dakako i medijski, ubrzani napredak kojemu smo svi svjedoci preplavio nas je poput plime. Trenutno još uvijek tek konstatiramo činjenicu da se on događa. Ne znamo koliko će dugo trajati i koliko će snažan biti. Od nas zahtijeva da se što prije osvijestimo i počnemo plivati.