Roditelji imaju potrebu zaštititi svoju djecu, i to je logično no, zadatak roditelja je pripremiti djecu na život. Stvarni život.

U tom „stvarnom životu“ događaju se nažalost, neželjene situacije kao što su požari koji ovih dana haraju Dalmacijom.


Ako ste roditelj koji je sada u Dalmaciji, vjerujem da sa strepnjom slušate vijesti i sa strahom pratite sve što se događa. Obratite pažnju na svoje dijete. Budite sigurni da djeca sve osjećaju! Koliko god da ih pokušavate zaštititi oni osjete vaš nemir pa bi bilo korisno da im objasnite što se dešava a da pri tom ne ublažavate situaciju, jer bez obzira koliko dijete bilo malo, ono vidi, čuje i osjeti da se nešto događa te postoji mogućnost da u nedostatku informacija samo, u svojoj maloj glavici predimenzionira situaciju do te mjere da ostane u njegovoj duši kao velika trauma.
Jedan od postulata Nlp-a je: „Smetnje imaju prednost“
Zato iskoristite ovu nemilu situaciju te djecu naučite važnim stvarima koje će im koristiti u životu, jer najbitnije životne lekcije se uče upravo u trenutcima kad je najteže.
To možete učiniti tako da im objasnite što se događa, jer kad imenujemo i opišemo situacije na način kakve one zaista jesu dijete dobiva osjećaj povjerenja, tada ga polako možemo voditi kroz priče o vatrogascima, kanaderima, vojsci i zajedništvu… Uključite maštu, pričajte priče!
Na taj će način dijete nadvladati strah i naučiti koje su stvarne vrijednosti u životu, dobit će samopouzdanje i saznanje da se i najgore situacije u životu mogu riješiti te da uvijek postoji izlaz!
Na kraju, malim Dalmatincima i njihovim roditeljima želimo da sve brzo prođe, stalno ste nam u mislima!

Tekst:  Sanjica Ćaćić, NLP master trener & family coach

Foto: Nico.Robin, T portal