Kako bi preživjele dugu i hladnu zimu mnoge životinje ju naprosto prespavaju i tako se poštede od skoro pa uzaludnog traženja hrane u zimskim mjesecima.
Mnoge životinje odlaze u toplije krajeve, a mnoge se dobro pripreme i potraže mjesto u svom staništu gdje prespavaju zimu.

Pravilno dnevno izmjenjivanje rada i počinka vidljiva je kod svih životinja. Samo neke vrste životinja počivaju duže vrijeme i to u zimsko ili ljetno vrijeme.

Zimska hladnoća je nepovoljna za životinje a najočitiji je nestanak kukaca. Druge životinje, poput ptica, koje bi i mogle izdržati hladnoću, ne bi mogli pronaći hranu, poput zrnja, bobica ili kukaca te se neke od njih sele u toplije krajeve.

Neke životinje će potražiti zimski zaklon u nekakvoj jazbini, u zemlji ili nekom mjestu do kojeg ne dopire zimska hladnoća s površine. Za vrijeme zimskog sna temperatura tijela se ne mijenja te ostaje stabilna. Veliko snižavanje temperature tijela može biti opasno za život. Kod nekih životinja temperatura se obično spušta do 4°C a kod nekih šišmiša može se spustiti i do 0°C.

zimskom snu rad svih organa je usporen. Životinje se skvrči u svom brlogu te diše jako polako. Nekada između pojedinih uzdaha prođe i dvije minute a kod nekih vrsta lasica i do sedam minuta.

Osim disanja i srce radi usporeno te također između pojedinih otkucaja prođe do par minuta. Ovako usporen organizam troši i manje hrane, koja se nalazi pohranjena u obliku masti nalazi pod kožom.

Neki su sisavci za vrijeme zimskog sna u dubokom snu. Teško ih je probuditi. Medvjedi spavaju samo malo čvršće nego u običnom snu. Ako se okolna temperatura snizi ispod 4°C životinja će se stresti, povećati optok krvi a time podignuti tjelesnu temperaturu, pa čak i probuditi na neko vrijeme.

San traje oko šest mjeseci, a maleni puh spava i do sedam, a pojedini kukci se mogu probuditi iz sna i nakon pet godina. Vjeverice se bude tijekom sna kako bi se nahranile sa spremljenom hranom.

Životinje nakon buđenja budu mršave i izgladnjele te izlaze iz svojih skloništa u potrazi za hranom. Iz mulja izlaze žabe a kukci, pauci i sisavci iz zemlje.

Izdvojeno:

> Za razliku od zime neke životinje spavaju tijekom ljeta kada u vlada velika suša i vručina
> Životinje koje spavaju zimski san po ljetu jedu puno više hrane kako bi stvorile masne naslage