Pitate li se ikad što znači biti dobar roditelj iz djetetove perspektive?

Pedijatrica Kristie Rivers upravo je to pitanje postavila svom sedmogodišnjem sinu. On joj je odgovorio da dobar roditelj ne viče i vodi svoju djecu na rođendanske zabave, da kupuje poklone djeci, vodi ih na ljetovanje i zimovanje i mazi se s njima.

Ovaj jednostavan i iskren odgovor nevinog malog dječaka nasmijao je mamu – pedijatricu i istovremeno naveo na razmišljanje. Ona kaže da što je duže razmišljala o njegovim riječima to je bolje shvaćala istinu skrivenu u njima.

Kao pedijatar, Kristie se susreće s roditeljima različitog imovinskog statusa. Jedan dan liječi obitelj iz prihvatilišta a već sutra dijete iz bogate obitelji. Iz ove podjele je shvatila da su pravi roditelji oni koji imaju čvrst karakter bez obzira na stanje na njihovom bankovnom računu ili stupnju obrazovanja koje imaju.

Ovo je 5 istina sa stanovišta pedijatra koje se odnose na dobre roditelje:

Dobri roditelji kontroliraju svoje emocije.

Oni ne reagiraju na svaki djetetov napadaj bijesa, bezobrazluk ili kolutanje očima. Znaju kada trebaju  prijeći  preko nekih stvari, kada opomenuti za loše ponašanje i ne gube kontrolu bilo pred “zločestim” djetetom  ili razdražljivim tinejdžerom.

Dobri roditelji stalno pokazuju svoju ljubav.

Istraživanja su pokazala da djeca koju roditelji često grle i ljube i maze kad narastu postaju suosjećajnije osobe. Dobri roditelji ne štede zagrljaje a za uzvrat njihova djeca se osjećaju sigurnije i zadovoljnije.

Dobri roditelji postavljaju granice radi sigurnosti svoje djece.

Neki roditelji se plaše da će postavljanje granica dovesti do konflikata bilo s malim djetetom ili tinejdžerom. U stvarnosti, dobri roditelji shvaćaju da što su djeca svjesnija granica imat će manju želju kršiti ih.

Dobri roditelju poštuju neovisnost svoje djece.

Kao što dijete koje uči hodati ne moramo stalno držati za leđa tako i stariju djecu ne moramo stalno čuvati od pada. Iako je u našoj prirodi da ih čuvamo, dobri roditelji znaju da svaka greška vodi ka neovisnosti.

Dobri roditelji se zabavljaju sa svojom djecom.

Roditelji su često preokupirani odgojem savršenog djeteta, od satova klavira do treninga košarke. Ali dan traje samo 24 sata i zato ne ostaje vremena za zabavu. Roditelji bi trebali provoditi kvalitetno vrijeme sa svojom djecom jer sreća koju djeca tada osjećaju stvara neraskidive veze koje će ih pratiti tijekom cijelog odrastanja.

Djeca jednostavno znaju što im treba da bi se osjećala sigurno i zaštićeno. Često roditelji u knjigama ili na internetu traže uputstva kako odgajati djecu. Ali bez obzira kakav ste roditelj, popustljiv, posesivan, bez granica, postoje ipak neke osobine koje su karakteristične za dobre roditelje.

Pitajte svoju djecu tko je za njih dobar roditelj. Možda se iznenadite odgovorima.

Izvor: www.bundoo.com